Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcţionare

I.A.
Miscellanea / 19 aprilie

Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcţionare

Colegiul Medicilor din România cere CNAS să transparentizeze studiile şi analizele care stau la baza redactării Contractului cadru, apreciind că este nevoie de o schimbare., potrivit news.ro.

Medicii au transmis: "Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcţionare".

Reprezentanţii CNAS susţin că procesul de redactare a Contractului cadru şi a normelor de aplicare este transparent şi solicită medicilor să indice care sunt prevederile agreate la negocieri şi care nu se regăsesc în document.

CMR a transmis într-un comunicat de presă: "Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) transparentizarea efectivă şi imediată - prin punerea la dispoziţia organizaţiilor implicate în procesul de consultare şi negociere - a informaţiilor de tipul analize, studii, cercetări şi alte documente similare care fundamentează deciziile ce au stat la baza redactării celor două proiecte de acte normative de importanţă strategică pentru furnizarea serviciilor de sănătate în România: Contractul - cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, respectiv normele metodologice de aplicare a acestuia".

Medicii afirmă că: "sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcţionare, ceea ce implică şi o schimbare a principiilor şi a modului de abordare a Contractului - cadru".

Potrivit medicilor, această necesitate: "nu atrage întotdeauna o alocare suplimentară de fonduri şi care poate şi trebuie să aibă ca punct de plecare procesul de consultare şi negociere".

Medicii au mai transmis: "Condiţia pentru ca acest lucru să fie posibil este ca demersul să fie unul onest, să aibă permanent în vedere nevoile pacientului, realităţile sistemului medical în ansamblu şi condiţiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, şi nu premisa greşită potrivit căreia finanţatorul sau cel care are atributul deciziei ştie întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienţi şi pentru profesioniştii din domeniu".

Aceştia acuză că: "proiectele care au rezultat reprezintă un demers unilateral al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care, pentru a răspunde constrângerilor calendarului impus de necesitatea adoptării actelor normative, în detrimentul predictibilităţii, clarităţii şi accesibilităţii pe care un astfel de parcurs le-ar impune pentru a fi valid, onest şi transparent, decredibilizează consultarea şi negocierea prin nevalorificarea efortului participanţilor la acest proces şi prin neincluderea modificărilor agreate în forma actuală a documentelor".

În comunicatul CMR se mai arată: "Reiterăm dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistenţa medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin perpetuarea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecinţe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esenţial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenirea precoce şi monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului".

Medicii atrag atenţia asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate, "vulnerabil deja din cauza deficitului de personal, prin reducerea finanţării acestuia".

În comunicatul CMR mai este menţionat: "Menţinem poziţia fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient şi inconsecvent abordate. Măsurile propuse nu numai că nu rezolvă inechităţile sistemice istorice, ci contribuie la agravarea acestora. Este esenţial ca CNAS şi Ministerul Sănătăţii să susţină un proces participativ şi colaborativ de identificare a unor soluţii fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent şi unitar".

La rândul lor, reprezentanţii CNAS au transmis că: "negocierile pe tema noului Contract-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia (...) sunt menite să faciliteze găsirea de soluţii agreate de toate părţile participante".

CNAS a transmis: "Acest proces este unul complet transparent, care respectă dispoziţiile legale în vigoare (...) Proiectul de Contract-cadru a fost actualizat în urma analizării propunerilor transmise de către persoanele interesate, precum şi în urma consultărilor şi negocierilor menţionate anterior, iar proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru se află în acest moment în etapa colectării de propuneri".

Oficialii instituţiei se declară surprinşi de afirmaţiile CMR.

CNAS a adăugat: "Solicităm precizarea clară şi concretă a modificărilor formulate de reprezentanţii CMR, în timpul procesului de consultare şi negociere, care au fost agreate cu CNAS şi nu au fost introduse în textul actualizat al proiectului de Contract-cadru. Pentru prima dată după mai mulţi ani, cele două proiecte de acte normative aduc noutăţi majore pe fiecare tip de asistenţă medicală, iar CNAS va continua procesul de corelare a prevederilor legale cu necesităţile asiguraţilor prin dialog continuu şi transparent cu actorii sociali şi profesionali".

Instituţia afirmă că, în scopul armonizării cu interesul populaţiei şi cu strategia naţională de sănătate, noile prevederi sunt axate pe depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra vieţii şi pe monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului, vizându-se degrevarea etapizată a spitalelor de acele cazuri care pot fi diagnosticate şi monitorizate in asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate.

Instituţia a mai transmis: "CNAS este întru totul de acord cu necesitatea debirocratizării actului medical şi stimulării financiare a personalului medico-sanitar în corelaţie cu volumul de muncă şi complexitatea cazurilor tratate. Acest lucru se face prin înregistrarea, evidenţierea şi validarea informatizată a serviciilor acordate, dar presupune şi actualizarea tarifelor de decontare la costul real al serviciilor medicale".

CNAS a mai transmis: "Având în vedere că soluţiile optime pentru sistemul de sănătate din România se pot identifica doar prin dialogul consistent între profesioniştii din domeniu, în cadru organizat, îi invităm pe reprezentanţii CMR, alături de celelalte organizaţii reprezentative din domeniul medical, la următoarea rundă de negocieri şi consultări pe tema normelor de aplicare a Contractului-cadru, în perioada 2-16 mai a.c., conform calendarului afişat pe site-ul CNAS, www.cnas.ro".

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb