SITUAŢIE MIPE LA FINALUL PRIMULUI SEMESTRU: Peste un miliard de euro - valoarea plăţilor efectuate pentru proiectele finanţate din fonduri europene

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 iulie

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat plăţi către beneficiari şi a trimis spre decontare la Comisia Europeană o sumă de 1,083 miliarde euro în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, pentru programele operaţionale pe care le gestionează, din care 850 milioane euro au fost deja rambursate de către instituţia de la Bruxelles, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Spre comparaţie, în 2020 pe aceeaşi perioadă suma trimisă la Comisie a fost de circa 364 milioane euro, în 2019 - 313,4 milioane euro, iar în 2018 - 260,9 milioane euro.

"Derularea tuturor proiectelor în bune condiţii, pentru un impact real al fondurilor structurale, se reflectă în ritmul cheltuirii acestor finanţări. Este ceea ce ne-am propus prin programul de guvernare şi am demonstrat în primele şase luni ale anului", a declarat ministrul Cristian Ghinea.

De asemenea, execuţia bugetară se situează la aceeaşi dată, la 70% din alocarea pentru anul 2021, iar pentru buna funcţionare a proiectelor care sunt în derulare, este necesară o suplimentare de la bugetul de stat.

"Am prezentat Ministerului de Finanţe, în cadrul discuţiilor pe marginea rectificării bugetului de stat, stadiul execuţiei bugetare aferentă cofinanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene care se apropie la acest moment de alocarea întregului an 2020. Pentru toate autorităţile de management ale MIPE sunt necesare alocări suplimentare, nivelul sumelor trimise anul acesta fiind deja cât precedenţii trei ani la un loc. Această ştire ne bucură în primul rând pentru efectele în viaţa noastră ale investiţiilor realizate din fonduri europene, pentru aportul în bugetul de stat al acestor sume, dar, mai ales, din perspectiva îngrijorărilor legate de capacitatea administrativă de a face faţă acestei triple provocări reprezentată de închiderea actualului exerciţiu financiar, derularea PNRR şi implementarea noii perioade de programare. Iată că putem vorbi despre un prim test pe care-l trecem, ingredientele de care avem nevoie fiind proiecte mature, respectarea graficelor de îndeplinire a contractelor şi management performant, atât la nivelul beneficiarilor cât şi la nivelul autorităţilor de management", a spus Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE.

România are alocate 33,7 miliarde euro pentru Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) pentru perioada 2014-2020. În prezent, rata de absorbţie este de 51%, în sumă de 17,3 miliarde euro, iar rata de contractare a depăşit 145% (întreaga sumă este supra-contractată). Proiectele se află în diferite faze de execuţie şi trebuie încheiate până în anul 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

28 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6480
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8714
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.7254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro