Slovenia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene

D.Ţ.
Internaţional / 1 iulie 2021

Slovenia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene

La 1 iulie 2021, Slovenia preia de la Portugalia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni, sărbătorind, în acelaşi timp, 30 de ani de la obţinerea independenţei. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Germania (iul.-dec. 2020), Portugalia (ian.-iun. 2021) şi Slovenia (iul.-dec. 2021), conform Agerpres.

Este a doua oară când Slovenia deţine preşedinţia UE, după ce a mai asigurat acest mandat şi în prima jumătate a anului 2008. La 24 iunie 2021, ministrul sloven de externe, Anže Logar, a declarat, în contextul prezentării priorităţilor preşedinţiei slovene, că preşedinţia se va baza pe patru piloni substanţiali, reuniţi sub sloganul "Împreună. Rezilienţă. Europa", acordând prioritate consolidării rezistenţei, redresării şi autonomiei strategice a Uniunii.

Cele trei state care asigură preşedinţia UE sunt de acord că principala provocare a trio-ului o reprezintă pandemia cu care se confruntă întreaga lume, precum şi consecinţele sociale şi economice ale acesteia.

Cu privire la gestionarea efectelor provocate de criza COVID-19, cele trei state îşi asumă să urmeze cele cinci direcţii de acţiune identificate în declaraţia comună a membrilor Consiliului European din 26 martie 2020: limitarea răspândirii virusului (prin controale temporare la frontiere şi combaterea dezinformării); furnizarea de echipamente medicale (prin sporirea capacităţii de testare a statelor membre); promovarea cercetării (prin alocare de fonduri sau schimburi de informaţii şi experienţă); combaterea consecinţelor socio-economice (prin condiţii de finanţare avantajoase în toate ţările din zona euro, ajutoare de stat temporare alocate de Comisie); sprijinul acordat cetăţenilor blocaţi în ţări terţe, se arată în documentul din 26 martie 2020, precum şi în programul pe 18 luni al trio-ului.

În privinţa relaţiilor externe, parteneriatul transatlantic şi relaţiile comerciale ale UE cu SUA vor fi una dintre principalele priorităţi ale trio-ului de preşedinţii, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro