Soarta Sidex Galaţi, în atenţia autorităţilor române şi europene

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 21 mai 2018

Soarta Sidex Galaţi, în atenţia autorităţilor române şi europene

Situaţia Combinatului Sidex de la Galaţi continuă să fie în atenţia guvernului român şi a Comisiei Europene, în condiţiile în care societatea urmează să fie scoasă la vânzare de către proprietarul său, ArcelorMittal.

În acest context, la finele săptămânii trecute, viceprim-ministrul Viorel Ştefan s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, pentru discuţii pe marginea viitorului companiei, respectiv a unor aspecte legate de consolidarea dialogului cu Comisia Europeană în domeniul concurenţei. La întrunire a participat şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vicepremierul s-a referit, în cadrul discuţiilor, la implicaţiile deciziei Comisiei Europene din 7 mai 2018 privind autorizarea condiţionată a achiziţiei companiei Ilva de către ArcelorMittal şi a reiterat, în acest context, atenţia deosebită pe care guvernul român o acordă situaţiei Combinatului Sidex de la Galaţi.

Domnia sa a subliniat, în acest cadru, importanţa unui dialog constant între Comisie şi Executivul de la Bucureşti asupra evoluţiilor din toate etapele procedurale ale procesului de selecţie şi aprobare a viitorului cumpărător. Totodată, a evidenţiat necesitatea protejării capacităţii concurenţiale a combinatului de la Galaţi, importanţa sa strategică din punct de vedere social şi economic, imperativul securizării locurilor de muncă, respectiv necesitatea ca achizitorul să fie viabil, să aibă competenţă relevantă dovedită şi să deţină resursele financiare necesare menţinerii şi dezvoltării activităţi la Sidex, potrivit sursei citate.

Menţionă că, la 7 mai 2018, Comisia Europeană a anunţat aprobarea achiziţiei companiei Ilva de către ArcelorMittal. Autorizarea de către Comisie a acestei tranzacţii este condiţionată de cesionarea unui pachet extensiv de remediere pentru a garanta regulile de concurenţă pe piaţa europeană a oţelului în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor, în sensul art. 2 din Regulamentul UE privind concentrările economice.

ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, care priveşte companii din Belgia, Luxemburg, Cehia, Franţa, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Italia şi România (Combinatul Sidex de la Galaţi), deschis potenţialilor cumpărători interesaţi.

Vânzarea acestor fabrici către un cumpărător care nu dovedeşte capacitatea de a continua să opereze şi să dezvolte aceste afaceri sau care ar intenţiona închiderea lor ulterioară nu reprezintă o soluţie acceptabilă.

Procedurile în materie de concurenţă presupun consultarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv a autorităţilor naţionale relevante şi a autorităţilor naţionale de concurenţă. Combinatul Sidex de la Galaţi este o companie de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană, iar păstrarea capacităţilor funcţionale şi a locurilor de muncă reprezintă o prioritate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. I l va cumpara vreun prapadit care l va taia, topi si inchide. Cu o spaga buna la politicieni se vinde si Romania toata, la pachet cu locuitorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro