SOLO: Statul a colectat taxe de 11 milioane euro de la liber-profesionişti în 2023

F.D.
Companii / 17 iunie

SOLO: Statul a colectat taxe de 11 milioane euro de la liber-profesionişti în 2023

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi contribuţii în cuantum de peste 11 milioane de euro, pentru anul 2023, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Data limită până la care persoanele cu venituri din surse independente (PFA, PFI, chirii, crypto, dividende, indemnizaţii, vânzare de acţiuni la bursă) au trebuit să-şi declare câştigurile prin Declaraţia Unică a fost 27 mai 2024. Anul acesta, peste 8.100 de Declaraţii Unice au fost completate şi depuse prin intermediul SOLO.

Modificările fiscale intrate în vigoare în august 2022 s-au reflectat în cuantumul taxelor plătite la nivelul anului 2023 şi au dus la majorări considerabile pentru anumite categorii de liber- profesionişti. Mai exact, a fost introduse noi plafoane pentru plata contribuţiilor la sănătate şi pensie, salariul minim brut a fost majorat, iar plafonul până la care o activitate independentă este încadrată la norma de venit a scăzut de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, ceea ce a afectat, în primul rând, specialiştii în IT.

Conform datelor analizate de SOLO, categoria de specialişti care au contribuit cel mai mult la stat sunt cei din industria de IT, care au plătit taxe în cuantum de 4,5 milioane de euro, urmaţi de consultanţi (1,4 milioane de euro), specialişti în marketing şi comunicare (1,1 milioane de euro) şi medici (700.000 de euro). Lista este completată de specialişti în coaching, traineri şi profesori, care au contribuit cu 400.000 de euro, specialiştii în design şi curieri (300.000 de euro fiecare).

Din totalul PFA-urilor care şi-au completat şi depus Declaraţia Unică prin SOLO, peste 3.300 au avut şi statutul de angajat cu contract de muncă în 2023, peste 850 au avut statut de studenţi, iar peste 500 de PFA-uri au avut venituri şi din alte surse.

"Observăm o tendinţă în creştere a celor care, deşi au deja un loc de muncă stabil sau sunt încă studenţi, doresc să îşi diversifice veniturile prin activităţi suplimentare. Aceştia au, însă, nevoie de predictibilitate fiscală şi legislativă, care a lipsit în ultimii ani din cauza modificărilor fiscale semnificative ce au afectat liber-profesioniştii", spune Annemarie Fabian, Head of Growth SOLO.

Peste 3.600 dintre PFA-uri au direcţionat 3,5% din impozitul pe venit către peste 630 de ONG-uri prin intermediul SOLO, suma totală redirecţionată fiind de 90.000 de euro. Acesta a fost ultimul an când a mai fost posibilă redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe veniturile din activităţi independente pentru sprijinirea ONG-urilor, urmând ca de anul viitor, doar cei care obţin venituri din salarii să mai poată face acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb