Crypto

SONDAJ CIEL ROMÂNIA:87% dintre firme cresc salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la mijlocul lunii, pentru a evita munca dublă în calcularea salariului

J.P.
Miscellanea / 19 ianuarie

87% dintre firme cresc salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la mijlocul lunii, pentru a evita munca dublă în calcularea salariului

Cele mai multe firme din ţară, aproximativ 87%, au decis să crească salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie - data stabilită prin Hotărâre de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL România, producător de software pentru antreprenori. Motivul principal invocat de respondenţi este că astfel nu mai pierd timp cu calcularea a două salarii diferite în aceeaşi lună pentru zeci sau sute de angajaţi, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

În Monitorul Oficial a fost publicată H.G. nr.4 din 13.01.2021 care stabileşte suma salariului minim brut la 2.300 lei şi aplicarea ei începând de la data intrării în vigoare a hotărârii, 13 ianuarie. Până în prezent, H.G. nu a fost modificată, deşi a fost anunţat un proiect de Hotărâre care ar trebui să modifice data cu 1 ianuarie.

"Este pentru prima oara când o modificare de salariu minim se face de la mijlocul lunii, şi nu de la începutul ei. Dacă angajatorii ar aplica creşterea salariului minim de la 13 ianuarie, ar însemna ca toate drepturile şi obligaţiile salariale să ţină cont de cele două perioade cu salarii diferite şi calcule pe fiecare perioadă, deci o muncă dublă. În calculul salarial, nivelul salariului minim este folosit si la diverse plafoane şi calcule de contribuţii, cum ar fi calculul contribuţiei la fondul de handicap, prag de deductibilitate pentru valoarea tichetelor de vacanţă, plafon calcul pentru concedii medicale, sumă contribuţie pentru cei aflaţi în şomaj tehnic pe perioada stării de alertă etc", declară Cătălina Mocanu, director economic CIEL România.

Sondajul de opinie online, realizat în perioada 14-17 ianuarie, mai dezvăluie că aproape toţi angajatorii (98%) sunt nemulţumiţi de decizia de a majora salariul minim pe economie de la 13 ianuarie, şi nu de la începutul lunii.

Totodată, 73% dintre respondenţi cred, în general, că Guvernul ia decizii fără să consulte mediul de business sau fără să analizeze cum se vor aplica acestea în realitatea din mediul antreprenorial, efectul lor fiind că îngreunează activitatea firmelor.

"Decizia de aplicare a majorării salariului de la 13 ianuarie afectează şi furnizorii de softuri de contabilitate sau salarizare, cum este CIEL România, care de multe ori se văd puşi în situaţia de a găsi soluţii salvatoare pentru clienţi, deşi în multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea înseamnă revizuirea întregului calcul salarial dintr-o aplicaţie. Sperăm ca în următoarele zile să fie adoptată şi publicată hotărârea de guvern care să aducă normalitate în ceea ce priveşte data de intrare în vigoare a măririi salariului minim brut pe ţară", declară Roxana Epure, CEO CIEL România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro