Sondaj CIRA: ASF, vinovată în ochii cetăţenilor pentru dezastrul din asigurările RCA

A.F.
Miscellanea / 8 aprilie

Sondaj CIRA: ASF, vinovată în ochii cetăţenilor pentru dezastrul din asigurările RCA
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a comandat un studiu sociologic privind gradul de încredere al populaţiei adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în sistemul de asigurări privat din România din care reiese că doar 16% dintre români consideră ca firmele de asigurări sunt preocupate să plătească despăgubirile în caz de daună, conform unui comunicat remis redacţiei. Sondajul a fost făcut cu ajutorul unu eşantion de 1043 de subiecţi, iar eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă la nivel national.

  Conform comunicatului, în perioada 24-31 martie 2024 a fost realizat un sondaj, de către The Center for International Research and Analysis, condus de profesorul Marius Pieleanu, la solicitarea COTAR - confederaţie reprezentativă la nivel national. Au fost chestionaţi 1.043 de subiecţi adulţi, datele fiind ponderate pe criterii precum nivelul de educaţie şi mediul de rezidentă, metoda de culegere a datelor fiind telefonică (CATI), iar eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

  La întrebarea: "Din punctul dumneavoastră de vedere, ASF are vreo vină pentru cele 13 falimente din piaţa de asigurări din ultimii 30 de ani?" - doar 5% dintre respondenţi consideră ca ASF nu are nicio vină. Din sondajul făcut de CIRA reiese că doar 5% dintre repondenţi susţin că ASF nu are nicio vină.

  La întrebarea: "Pe o scală de la 1 la 10, câtă încredere aveţi în firmele de asigurări din România?" - 3% dintre subiecţi au acordat cumulat note de 9 şi 10 firmelor de asigurări din România.

  La întrebarea: "Din punctul dumneavoastră de vedere, firmele de asigurări sunt mai degrabă preocupate să vă despăgubească, atunci când aveţi o daună sau sunt preocupate de a câştiga cât mai mulţi bani?" - doar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt preocupate să îi despăgubească, în caz de daună.

  La întrebarea: "Din punctul dumneavoastră de vedere, salariile angajaţilor ASF sunt prea mici sau prea mari faţă de performanţele obţinute de ASF?" - 2% consideră că salariile de la ASF sunt prea mici în legătură cu performanţele obţinute de către Autoritate.

  La întrebarea: "Ce notă, de la 1 la 10, aţi acorda ASF, în urma creşterii preţului RCA şi a falimentelor din piaţa de asigurări?" - doar 1% au acordat cumulat note de 9 şi 10 instituţiei ASF.

  La întrebarea: "Dumneavoastră, personal, aţi avea curajul să cumpăraţi şi alte produse/servicii de asigurare de la firmele de asigurări din România, în afară de produsul obligatoriu, numit RCA?" - 46% au răspuns că nu ar avea curajul, iar 14% nu au răspuns la întrebare.

  Cele 6 răspunsuri la întrebări reprezintă un duş rece, atât pentru piaţa de asigurări din România, cât şi pentru ASF. Românii au transmis un mesaj clar: ASF nu îşi face treaba, iar firmele de asigurări nu urmăresc interesul consumatorilor. Acesta este nivelul de satisfacţie al românilor, în anul 2024, în piata de asigurări private din România şi în Autoritatea de Supraveghere Financiară.

  În ultimii 30 de ani au existat 13 falimente în piaţa de asigurări din România şi nimeni nu a răspuns pentru aceste tunuri financiare. Mai mult, în anii în care firmele de asigurari intrau în faliment, instituţia responsabilă cu supravegherea acestei pieţe îşi acordă prime de performanţă.

  Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT prezintă un dezinteres total faţă de marile fraude de miliarde de euro care au avut loc în această piaţă. Parlamentul României, deşi a fost informat din timp despre tunurile financiare care se pregăteau, a prezentat acelaşi dezinteres precum DNA şi DIICOT în luarea unor măsuri care vizau mari cazuri de fraudă şi corupţie din piaţa asigurărilor, mai menţionează comunicatul.

  "Plătim o asigurare doar ca să circulăm pe stradă. Nu există despăgubiri la timp şi integrale. Asiguratorii preferă să achite 3 ani mai târziu, în instanţă, nesancţionaţi de ASF. COTAR va monitoriza în continuare evoluţiile din piaţa de asigurări şi transmite conducerii ASF mesajul: Rămânem cu ochii pe voi şi nu vom ezita să informăm publicul şi instituţiile abilitate despre orice derapaj din piaţă de asigurări pe care se presupune că o supravegheaţi!" - a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedintele COTAR.

  Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lucrurile sunt clare. ASF reprezintă o grupare infracțională deghizată într-o instituție a statului român. Din păcate, nu este singura!

   Asigurările sunt o promisiune a unor companii care nu își tin cuvântul când au de achitat daunele. 16% încredere în asigurări mi se pare exagerat de multă încredere sau extrem de multă naivitate din partea acestui popor.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  APA NOVA
  eximbank.ro
  danescu.ro
  boromir.ro
  arsc.ro
  Stiri Locale

  Curs valutar BNR

  20 Mai. 2024
  Euro (EUR)Euro4.9748
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
  Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  domeniileostrov.ro
  ccib.ro
  tophotelconference.ro
  mastercommunications.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  everythinghr.live
  32.aicps.ro
  roenergy.eu
  Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
  The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
  BURSA
  BURSA
  Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
  The Kingdom of God on Earth
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.ro
  www.dreptonline.ro
  www.hipo.ro

  adb