Sondaj CIS Gaz: Mai mult de o treime dintre români consideră că investiţiile în infrastructura energetică ar reduce costurile

T.B.
Companii / 20 iulie 2023

Sondaj CIS Gaz: Mai mult de o treime dintre români consideră că investiţiile în infrastructura energetică ar reduce costurile

În 2022 şi primul semestru al acestui an, mulţi români s-au plâns de facturile mai mari la energie, în condiţiile în care costurile au avut un avans şi de 100% în unele cazuri, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Costurile cu utilităţile au urcat mult sau foarte mult în ultimele 12 luni, consideră peste 95% dintre românii care au participat la un sondaj iniţiat de CIS Gaz, una dintre cele mai importante companii româneşti active în industria gazelor naturale, în rândul a 1.383 de respondenţi la nivel naţional. Aproape 37% dintre cei intervievaţi atrag atenţia că investiţiile în infrastructura energetică a ţării ar avea un impact major în reducerea facturilor pentru populaţie, în contextul în care 64% dintre subiecţi îşi asigură încălzirea cu centrală proprie pe gaze naturale.

Peste 82% dintre respondenţi au subliniat că facturile din iarnă au fost cu cel puţin 25% mai mari decât în iarna anterioară, iar aproape 80% susţin că impactul asupra bugetului familiei a fost puternic sau foarte puternic. Printre măsurile care ar trebui luate pentru a atenua impactul facturilor la nivelul populaţiei, în afară de investiţiile în infrastructură, ar fi nevoie de investiţii pentru o mai bună izolare a locuinţelor (44,3%), care ar duce la creşterea eficienţei energetice, şi de acordarea de ajutoare suplimentare pentru instalarea unor panouri solare (33,7%).

Pentru a face faţă costurilor ridicate, aproape 50% dintre români susţin că au redus temperatura din locuinţă, 38,6% au redus bugetele alocate altor cheltuieli, iar peste 24% au investit pentru a reduce pierderile de energie ale locuinţei.

Încălzirea (52,6%) şi electrocasnicele mari (30,2%) sunt considerate de către români cele mai mari consumatoare de energie din casa lor, iar cele mai mari pierderi de energie ar avea loc prin ferestre, uşi (32,5%) şi pereţi (27,8%).

Sondajul CIS Gaz privind percepţia românilor asupra problemelor sistemului energetic a fost desfăşurat, la nivel naţional, în iunie 2023 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.383 de utilizatori de internet din România. Puţin peste 50% dintre participanţi sunt bărbaţi, peste 48% au vârsta de cel puţin 45 de ani, iar peste 86% locuiesc în mediul urban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb