Sondaj FED: Inflaţia a erodat securitatea financiară a familiilor americane

S.B.
Internaţional / 23 mai

Sondaj FED: Inflaţia a erodat securitatea financiară a familiilor americane

Valul inflaţionist care a atins anul trecut un maxim al ultimilor 40 de ani şi rămâne încă ridicat a erodat sentimentul de securitate financiară al gospodăriilor din SUA, a raportat luni Rezerva Federală, mulţi americani spunând că şi-au redus economiile pentru a se descurca, s-au simţit mai puţin în siguranţă cu privire la pensionare şi au amânat achiziţiile sau le-au schimbat cu produse mai ieftine, informează news.ro.

Într-un sondaj anual care arată efectele corozive ale inflaţiei asupra încrederii economice a americanilor, Fed a spus că procentul respondenţilor care au spus în 2022 că se descurcă "cel puţin bine din punct de vedere financiar" a scăzut cu 5 puncte procentuale, cel mai mult de când a fost lansat sondajul, acum un deceniu, la 73%.

În anul precedent, acest procent se menţinuse la un nivel record.

Ponderea celor care spun că se descurcă mai greu a crescut cu 15 puncteprocentuale, până la 35%, cel mai înalt nivel de când Fed a început să pună această întrebare în 2014.

Fed a lansat sondajul numit "Survey of Household Economics and Decisionmaking" în 2013.

Proporţia celor care au spus că economiile lor pentru pensii "sunt pe drumul cel bun" a scăzut la 31% în rândul celor care nu s-au pensionat încă, faţă de 40% în 2021.

Având o campanie prezidenţială din 2024 aflată deja în stadiile incipiente, sondajul a sugerat, de asemenea, că starea de spirit amară a americanilor cu privire la propriile finanţe a fost transferată în viziunea lor asupra economiei naţionale.

Chiar dacă rata şomajului a fost scăzută, sub 4%, din ianuarie 2022, doar 18% dintre respondenţi au evaluat economia naţională drept "bună" sau "excelentă", în scădere de la 50% din 2019.

Sondajul a fost realizat în octombrie, iar rezultatele au inclus răspunsuri de la un eşantion reprezentativ de 11.775 de persoane.

Inflaţia a apărut ca un risc cheie pentru SUA în 2021, pe măsură ce economia s-a redeschis în urma restricţiilor din epoca pandemiei, impuse multor activităţi publice şi comerciale cu un an înainte.

Inflaţia anuală, măsurată de Indicele preţurilor de consum, a atins un vârf de 9,1% vara trecută, cea mai mare de la începutul anilor 1980, şi rămâne ridicată acum, la 4,9%.

Oficialii Fed au crescut agresiv ratele dobânzilor, ca răspuns, şi şi-au exprimat în mod repetat hotărârea de a reduce inflaţia prin orice mijloace necesare.

Cincizeci şi patru la sută dintre adulţi au spus că bugetele lor au fost afectate "foarte mult" de creşterea preţurilor, părinţii copiilor sub 18 ani, adulţii de culoare şi din America Latină şi cei cu dizabilităţi fiind printre cei mai susceptibili de a raporta un impact al inflaţiei.

În general, o treime dintre gospodării au menţionat inflaţia ca principală provocare financiară, în creştere de peste patru ori faţă de 2016.

O întrebare menită să măsoare resursele gospodăriilor pentru a depăşi o urgenţă financiară modestă a arătat că mai puţini au crezut că au capacitatea de a face faţă unei cheltuieli neaşteptate de 400 de dolari folosind numerar sau echivalent, cum ar fi un card de credit care ar trebui să fie rambursat integral la următoarea declaraţie.

Şaizeci şi trei la sută au spus că vor folosi numerar pentru un astfel de cost, în scădere de la un nivel record de 68% în 2021.

Între timp, măsurătorile sondajului privind veniturile gospodăriilor şi percepţia respondenţilor cu privire la piaţa muncii au arătat că anul trecut mai mulţi adulţi au primit sau au cerut o creştere salarială sau o promovare.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. "Inflaţia a erodat securitatea financiară a familiilor americane",

  mai corect ar fi = Guvernarea "minunata" a democratilor lui Biden a erodat

  securitatea financiară a familiilor americane 

  1. Ce mai zice Dan Diaconu?

   Rușii tăi petrec zile și nopți, nu mai vor nimic pentru că au de toate, și mizerie, și lipsă speranțe, niciun viitor, sărăcie cât cuprinde și făinuri. :))))))) 

   Schizofrenie paranoida cu defect (fixare pe banderisti),

   greu de tratat dar se agraveaza treptat fara tratament psihiatric

  La 4,9% inflatie. Dar la 12 ?

  gresit: politica gov si banca centrala

  s c cret 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb