Abonament gratuit

SONDAJ GLOBALCompaniile îşi vor reduce cheltuielile de investiţii cu 12% în acest an, mai mult decât în 2009

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional /

Întreprinderile de dimensiuni mijlocii şi mari din întreaga lume îşi vor reduce cheltuielile de investiţii în medie cu 12% în acest an pe fondul efectelor economice devastatoare aduse de lockdown şi de celelalte măsuri de prevenţie impuse de autorităţi din toate ţările în răspuns la pandemia de Covid-19, arată un sondaj citat de Reuters.

Reducerea anticipată este mai mare decât declinul de 11,3% al Capex care a avut loc în 2009 ca urmare a crizei financiare globale şi ar fi cea mai abruptă cădere din toţi cei 14 ani în care compania Refinitiv realizează astfel de măsurători.

"Pentru multe firme, experienţa la limita supravieţuirii a lockdown-ului - când cash-flow-ul a dispărut pur şi simplu - va avea un efect îndelungat asupra dispoziţiei de a-şi asuma riscuri şi de a investi", spune Keith Wade, economist şef la asset managerul britanic Schroders, care adaugă că "investiţiile mai slabe vor îngreuna o recuperare în productivitate şi vor consolida rezultatul unei creşteri a PIB mai lente".

La nivel sectorial, energia, consumul discreţionar şi real estate-ul sunt văzute ca înregistrând cele mai mari reduceri la nivel de cheltuieli de investiţii, cu tăieri de 25%, 23% şi 20%. Printre numele mari care au anunţat deja tăieri mari se numără British Petroleum, Exxon Mobil sau General Electric, cu scăderi ale Capex de cel puţin 20% în 2020.

Pe ţări, companiile din SUA vor tăia cheltuielile de investiţii cu 22%, firmele din Rusia cu 19,2%, iar întreprinderile din Franţa cu 13,4%. În Asia, societăţile sud-coreene vor reduce investiţiile în medie cu 16%, potrivit estimărilor, urmate de firmele japoneze cu un declin de 11%.

În China, care a reuşit să-şi pună sub control epidemia de coronavirus, declinul aşteptat al cheltuielilor de investiţii va fi mult mai redus, de doar 4,5%.

Sondajul mai arată că analiştii se aşteaptă ca firmele să reducă în medie costurile de operare cu 19,7% în acest an, scădere ce ar reprezenta cel mai amplu declin din ultimii 14 ani. Veniturile sunt aşteptate de asemenea să se reducă cu 5% în acest an, în timp ce întoarcerea la nivelurile de profitabilitate anterioare crizei va dura mai mult ca urmare a modificărilor permanente în materie de comportamente de consum.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Capitalismu își trăiește agonia înainte de a face implozie in propria lăcomie și nesăbuință.

    De asta era anii planetei ne pregatesc un regim fascist planetar, sa mai poată ține conectat la aparate o vreme acest sistem ticălos apoi să-l înlocuiască cu ceva și mai și. 

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

14 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8358
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1020
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4986
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3603
Gram de aur (XAU)Gram de aur256.1622

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie