SONDAJ: Israelienii au o părere mai bună despre Germania decât au germanii despre Israel

G.D.
Internaţional / 2 septembrie

Israelienii au o părere mai bună despre Germania decât au germanii despre Israel

Israelienii au opinii mai bune despre Germania decât au germanii despre Israel, arată un nou sondaj asupra relaţiilor germano-israeliene dat publicităţii astăzi, informează dpa, conform Agerpres.

Sondajul a fost realizat de Bertelsmann Stiftung, o fundaţie de cercetare non-profit care lucrează pe problematici de schimbare socială.

Autorii sondajului concluzionează că relaţiile germano-israeliene se află în prezent într-o stare generală decentă, chiar dacă remarcă probleme în ceea ce priveşte amintirea Holocaustului şi creşterea antisemitismului în Germania.

Peste 1.200 de persoane din ambele ţări au participat la acest sondaj. Principala concluzie a studiului este aceea că, în timp ce 63% dintre respondenţii israelieni au spus că au o părere bună despre Germania de azi, doar 46% dintre respondenţii germani au spus acelaşi lucru despre Israel, iar o treime dintre germanii intervievaţi au declarat că au o părere "destul de" sau "foarte" proastă despre această ţară.

Circa 42% dintre respondenţii israelieni au declarat că au fost în Germania, în timp ce numai 6% dintre respondenţii germani au fost în Israel.

Chiar dacă există o părere larg răspândită în ambele ţări că Holocaustul cântăreşte greu şi astăzi în atitudinile israelienilor faţă de germani, autorii sondajului nu au interpretat rezultatele acestuia ca o confirmare a aşa-zisei "oboseli a memoriei" printre germani.

Totuşi, în timp ce 49% dintre respondenţii germani s-au declarat de acord cu afirmaţia că ar trebui ca trecutul să fie lăsat în urmă, doar 14% dintre israelieni au împărtăşit această opinie.

Respondenţii germani au recunoscut într-un procent de 24%, calificat drept extraordinar de dpa, că împărtăşesc "complet" sau "oarecum" opinia că evreii au prea multă influenţă în lume.

După ce preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a fost criticat recent pentru afirmaţia conform căreia Israelul a provocat "50 de Holocausturi", ''un rezultat interesant'' - potrivit dpa - al sondajului arată că circa 36% dintre respondenţii germani sunt de acord cu afirmaţia că tratamentul Israelului faţă de palestinieni nu este, în principiu, diferit de cel al naziştilor faţă de evrei.

Cu două săptămâni în urmă, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a provocat indignare la Berlin, unde a acuzat Israelul de Holocaust împotriva palestinienilor. Aflat alături, la aceeaşi conferinţă de presă, cancelarul german Olaf Scholz nu a reacţionat imediat, fiind criticat ulterior pentru pasivitate.

Germania şi Israelul vor comemora în curând 50 de ani de la atacul terorist din 5 septembrie 1972 asupra satului olimpic din Munchen. Un grup de terorişti palestinieni au ucis atunci 11 membri ai delegaţiei sportive israeliene şi un poliţist.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro