SONDAJ ONUSchimbările climatice, o urgenţă globală

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 ianuarie

Atitudinea oamenilor faţă de schimbările climatice s-a modificat mult în ultimele decenii. De la indiferenţă şi pasivitate s-a ajuns la îngrijorare şi implicare.Tinerii sunt din ce în ce mai interesaţi de subiect. Organizaţia Naţiunilor Unite a efectuat cel mai mare sondaj privind clima şi acţiunile pe care statele ar trebui să le întreprindă, iar două treimi dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o urgenţă globală. Sondajul arată că oamenii din întreaga lume susţin acţiunea faţă de schimbările climatice şi mandatează politicienii să ia măsuri majore necesare, potrivit ONU. Programul de Dezvoltare al ONU (UNDP) a chestionat 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări, în majoritate tineri. Dacă cei mai tineri s-au arătat cu adevărat îngrijoraţi - 69% dintre cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani consideră că există o urgenţă climatică -, 58% dintre cei cu vârste de peste 60 de ani au fost de acord, sugerând că nu există o diviziune importantă între generaţii. Chiar dacă măsurile necesită schimbări majore în ţările lor, cei mai mulţi le susţin în continuare. În statele unde combustibilii fosili sunt principala sursă de emisii, oamenii susţin ferm energia regenerabilă, inclusiv în SUA (65% pentru), Australia (76%) şi Rusia (51%). Acolo unde distrugerea pădurilor reprezintă o cauză importantă de emisii, oamenii susţin conservarea copacilor: 60%, în Brazilia, şi 57%, în Indonezia. Per ansamblu, cele mai populare acţiuni în combaterea crizei climatice sunt protejarea şi refacerea pădurilor, energia regenerabilă şi agricultura ecologică. promovarea alimentaţiei bazate pe plante a fost cea mai puţin preferată dintre cele 18 politici prezentate în sondaj, cu doar 30% sprijin. Genul a reprezentat un factor în anumite ţări, cu cel puţin 5% mai mulţi bărbaţi şi băieţi decât femei şi fete care susţin că există o urgenţă climatică în 16 ţări. În SUA, Australia, Canada şi Marea Britanie, mult mai multe femei şi fete sunt îngrijorate de încălzirea globală. "Vocea oamenilor este clară - ei vor măsuri privind schimbările climatice", a declarat Cassie Flynn, consilier strategic al UNDP privind schimbările climatice, care a iniţiat sondajul. "Dacă 64% din populaţia lumii cred într-o urgenţă climatică, atunci asta ajută guvernele să răspundă crizei climatice ca urgenţă. Mesajul principal este că, în timp ce guvernele iau aceste decizii cu mize mari, oamenii le sunt alături", a mai adăugat acesta. Flynn, care conduce programul Climate Promise al ONU, a spus că sondajul conectează îngrijorările oamenilor, mai ales ale tinerilor, cu guvernele într-un moment în care trebuie ajuns la un acord privind măsurile accelerate. Rezultatele sondajului mai arată că cea mai mare parte din populaţie care a spus că există o urgenţă climatică se află în Marea Britanie şi Italia, cu 81%. Urmează Australia, cu 72%, SUA, cu 65%, la fel şi Rusia, şi India, cu 59%. Cea mai mică proporţie a fost înregistrată în Moldova, de 50%.

Sprijinul redus acordat promovării alimentaţiei pe bază de plante poate fi rezultatul faptului că există puţine astfel de opţiuni în anumite ţări sau oamenii consideră că această dietă este mai mult o alegere personală, a spus UNDP. Cea mai mare rată de sprijin a fost înregistrată în Germania (44%) şi Marea Britanie (43%). Motivul pentru care mai multe persoane de sex masculin au spus că există o urgenţă climatică decât cele de sex feminin în ţări precum Nigeria şi Vietnam poate fi asociat faptului că aici femeile au acces mai redus la educaţie. Potrivit sondajului, cu cât nivelul de educaţie este mai înalt, cu aât oamenii cred mai mult că există o urgenţă climatică. Faptul că există preocupare pentru un subiect atât de sensibil este îmbucurător, dar cel mai important este ca autorităţile să accelereze măsurile pentru protecţia mediului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noua tema de raspandire a Fricii globale este "incalzirea globala"... Incet-incept propaganda media se deplaseaza dinspre virus spre acest subiect - un nou prilej de toalitarism si fascism mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro