SONDAJ U.E.:Cetăţenii vor ca UE să aibă competenţe sporite pentru a face faţă pandemiei

S.B.
Miscellanea / 20 noiembrie 2020

Cetăţenii vor ca UE să aibă competenţe sporite pentru a face faţă pandemiei

În contextul celui de-al doilea val de coronavirus, două treimi dintre cetăţenii UE se exprimă pentru competenţe europene întărite şi un buget suficient pentru a face faţă crizei.

Parlamentul European a publicat astăzi rezultatele complete ale celui de-al treilea sondaj din acest an, prin care cetăţenii europeni îşi exprimă opiniile cu privire la criza provocată de coronavirus şi atitudinea lor faţă de Uniunea Europeană. Deşi 50% dintre europeni indică incertitudinea ca element dominant în ceea ce priveşte starea lor emoţională, ţinând cont de impactul economic negativ al pandemiei, în prezent numărul persoanelor care au o imagine pozitivă despre UE este mai mare decât în primăvară.

Având în vedere că un număr tot mai mare de cetăţeni ai UE se simt nesiguri cu privire la viitorul lor, două treimi dintre respondenţi (66%) au fost de acord că UE ar trebui să aibă mai multe competenţe pentru a face faţă pandemiei. În plus, majoritatea respondenţilor (54%) consideră că UE ar trebui să dispună de mijloace financiare mai mari pentru a face faţă efectelor pandemiei.

Cu toate acestea, este extrem de important pentru cetăţenii UE ca fondurile UE să fie direcţionate către statele membre cu un sistem judiciar funcţional şi cu un respect ferm faţă de valorile democratice europene comune. Mai mult de trei sferturi dintre respondenţi (77%) sunt de acord că UE ar trebui să aloce fonduri statelor membre numai cu condiţia ca guvernul lor să respecte statul de drept şi principiile democratice. Sănătatea publică ar trebui să fie principala prioritate pentru cheltuieli, urmată de redresarea economică şi de noi oportunităţi pentru întreprinderi (42%), schimbările climatice şi protecţia mediului (37%), precum şi ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale (35%).

Atitudinea faţă de UE a devenit mai pozitivă în comparaţie cu primul sondaj din aprilie/mai anul acesta. Proporţia respondenţilor care au o imagine pozitivă despre UE a crescut constant, de la numai 31% în aprilie 2020 la 41% în prezentul sondaj. Cu toate acestea, cei mai mulţi respondenţi rămân nemulţumiţi de solidaritatea dintre statele membre ale UE, sau mai bine spus de lipsa acesteia. Aproximativ jumătate dintre respondenţi (49%) afirmă că sunt mulţumiţi de măsurile pe care guvernul lor le-a luat până în prezent împotriva pandemiei de coronavirus, în timp ce 48% dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi. Atitudinile au devenit mai negative de la ultimul val al sondajului, înregistrându-se o scădere a gradului de satisfacţie în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale.

La nivelul UE, peste o treime dintre respondenţi (39%) afirmă că pandemia de COVID-19 a avut deja un impact asupra venitului lor personal. Alţi 27% spun că se aşteaptă la un astfel de impact asupra finanţelor lor în viitor. Tinerii şi familiile cu copii par să fie cel mai grav afectaţi de criză: 64% dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 16 şi 34 ani s-au confruntat cu diverse forme de dificultăţi financiare, iar 27% dintre respondenţii cu copii şi-au utilizat economiile personale mai devreme decât era planificat. În cinci state membre (Cipru, Grecia, Spania, România şi Bulgaria), peste jumătate dintre respondenţi afirmă că pandemia a afectat deja venitul lor personal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro