Abonament gratuit

SORIN ROŞCA STĂNESCU:Eşecul dramatic al 'modelului suedez'

Miscellanea /

Eşecul dramatic al 'modelului suedez'

Mulţi dintre contestatarii români ai măsurilor energice, dar întârziate luate de Guvernul Orban, invocă modelul suedez. Spre deosebire de toate celelalte state europene, Suedia a decis să trateze cu relativă indiferenţă epidemia de coronavirus. Specialiştii epidemiologi suedezi au estimat că populaţia îşi va găsi singură anticorpii. Astfel încât oamenilor le-a fost recomandat doar să stea acasă dacă se îmbolnăvesc. Urmarea este tragică.

În timp ce statele europene se dau de ceasul morţii, recomandând măsuri din cele mai severe de separare socială, iar cele care au posibilitatea îşi testează în masă cetăţenii, pentru a-i izola pe cei bolnavi de cei sănătoşi şi pentru a evalua dinamica pandemiei şi a găsi soluţiile potrivite de răspuns, în Suedia nu s-a întâmplat nimic deosebit. Sezonul de schi este în floare. Competiţiile sportive se desfăşoară la liber. Şcolile şi grădiniţele funcţionează. Fără excepţie. Discotecile, restaurantele şi cafenelele duduie. Saloanele de înfrumuseţare şi toate tipurile de magazine sunt deschise. Iar populaţia se autovaccinează. Se autoimunizează. Din plin. În condiţiile în care singura interdicţie până la sfârşitul săptămânii trecute a fost ca întrunirile să nu depăşească totuşi 500 de persoane. Acum să vedem care este urmarea.

Suedia are 10 milioane de de locuitori. O populaţie puţin mai mare decât jumătate din România. Strategii luptei eşuate din Suedia împotriva coronavirusului au stabilit că testarea populaţiei este o prostie. Şi nu au aplicat teste. În acest moment, în timp ce în România numărul oficial al deceselor este de 68, în realitate poate puţin mai mare, în Suedia pompele funebre nu mai prididesc cu confecţionarea sicrielor. Numărul celor bolnavi de coronavirus a ajuns luni la peste 4.000 iar numărul de decese a ajuns la 146. Sunt date oficiale. Vă rog să comparaţi această cifră cu numărul încă relativ mic al deceselor în România şi să ţineţi cont de faptul de necontestat că în România starea de urgenţă a fost declarată cu mare întârziere, iar măsurile au fost luate şi continuă să fie luate tardiv.

Să ne întoarcem la "modelul suedez". Ei bine, tot luni cei 430 de patroni de societăţi de pompe funebre constituiţi într-o asociaţie au introdus un marcaj special pentru sicriele ce conţin rămăşiţele persoanelor care au murit din cauza coronavirusului. Oare de ce? Aceşti administratori ai morţii au înţeles, printre primii confruntaţi fiind cu un val uriaş de cadavre, cât de periculoasă poate deveni pandemia. Şi mai există un exemplu. Tot la îndemână. Marea Bitanie. Vă amintiţi? Prima reacţie a oficialilor de la Londra a fost asemănătoare, dacă nu chiar identică cu poziţia adoptată de autorităţile suedeze. Populaţia se va autoimuniza. Viaţa trebuie să meargă înainte. Din acest motiv şi în Marea Britanie, ca şi în Italia, ca şi în Spania, ca şi în alte părţi, ca şi în România, măsurile de contracacare a epidemiei au fost luate cu relativă întârziere. Ezitările şi întârzierile s-au dovedit extrem de costisitoare. În acest moment, Marea Britanie, care are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, este depăşită. Pare că a pierdut cursa cu pandemia. Un sfert dintre medicii din Marea Britanie sunt scoşi din priză. Fie sunt contaminaţi cu coronavirus, fie locuiesc în casă cu persoane contaminate. Iar evoluţia pandemiei continuă. Galopant. Unul dintre britanicii care s-au "autoimunizat" este însuşi primul-ministrul Boris Johnson. Din acest motiv, e izolat la domiciliu. Şi să ne mai reamintim că, în continuare, autorităţile de la Londra sunt reticente în ceea ce priveşte testarea populaţiei.

Deci atenţie, români. Nu vă lăsaţi înşelaţi de cântecele de lebădă ale celor care acuză o isterie generală declanşată din nu ştiu ce motive malefice şi în beneficiul nu se prea ştie cui. Nu vă lăsaţi amăgiţi de cei care vă spun că în aceste momente libertatea cetăţenaului de a merge unde vrea şi cât vrea şi de a se întâlni cu cine vrea şi la ce oră vrea este mai mult decât opţională, este chiar mai importantă decât autoritatea statului, care a stabilit, tocmai aflându-ne într-o stare de urgenţă, cu totul şi cu totul altceva. Autorităţile de la Bucureşti, din nefericire, au pierdut prima bătălie, pentru că au reacţionat cu o mare întârziere şi se mişcă în continuare insuficient de rapid. Dar războiul nu este pierdut. Şi nu va fi pierdut atâta timp cât opinia majorităţii cetăţenilor coincide cu opinia autorităţilor şi reuşeşte să acopere corul de bocitoare şi de contestatari. S-a creat în România o nouă formă de tip #Rezist, care poate fi extrem de periculoasă pentru populaţie. Şi care, dacă este lăsată să-şi propage ideile în durerea ei, poate genera moartea. Şi nu vor muri doar contestatarii şi bocitoarele. Ci şi cei aflaţi, ghinion, în proximitatea lor.

Spălaţi-vă pe mâini! Dar nu vă spălaţi pe creier!

Opinia Cititorului ( 15 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Vad ca astazi au mai incetat cat de cat odele televiziunilor catre statul politienesc...

  In privinta situatiei in care ne aflam, ma gandesc sa nu fie cumva o strategie de punere pe chituci a statelor mici de catre marile puteri imperialiste, pentru a le forta sa se imprumute din nou la FMI, urmand apoi sa negocieze din nou cu asasinii economici ce a mai ramas de praduit din resursele statelor nationale.  

  Cand am vazut cu cata mandrie prezenta ministrul economiei prima linie romaneasca de fabricat masti textile de pus pe figura m-a apucat melancolia dupa epoca Ceausescu in care Romania construia baraje in munte si centrale nucleare. Cred ca ati trait acele vremuri domnule Sorin Rosca Stanescu.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pandemia exista. Boala exista. Niste morti exista. Daca luam masuri de igiena si protectie e bine. Dar ar fi bine pentru toata lumea de stiut care e nr real al mortilor. S a scris ca in italia, in martie 2019, fara pandemie, au murit in medie 1860 de oameni pe zi. In martie 2020, cu pandemie, au murit 1580 de oameni pe zi. Deci, ca total, mai putini. Daca asta e adevarul, ceva nu este in regula. Ptr a preintampina isteria, autoritatile ar trebui sa publice aceste evidente. Aceste cifre exista si nu sunt secrete. In Romania mor cca 650 de oameni pe zi. Ar trebuu raportat astfel : azi au murit x oameni, din care y oameni de coronavirus. Astfel ne am da seama daca acesti morti sunt in plus peste media normala sau sunt inclusi. Asta ar tb sa faca toate statele afectate. Intrebarea e, de ce nu fac asta. Inbrest, numai de bine

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Primul om deștept care a scris un comentariu corect

   Sunt pasionat de statistica si sunt siderat de faptul că oamenii se șochează când se anunță un mort , doi ca si cum ar fi singurii etc 

   Ar trebui anunțat: azi au decedat 650 din care 10 au avut SI cornavirus. Cazurile cu pacienți decedati doar de cornavirus sunt rarisime (poate fi si acolo un diabet nediagnosticat etc)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   IN HAOS NU SUNT POSIBILE ASEMENEA EVIDENTE .Cineva spunea ca pe toti cei care sunt pe marginea prapastiei ,coronavirusul doar ii impinge.Mai este si modul de gestionare al autoritatilor( la care se adauga si multa prostie) si cauza mortii devine incerta.(vezi cei 20 de

   morti nevinovati (infectati de medici!!) de la SUCEAVA . 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  doar amanam povestea asta covid, virusul o sa dispara cind se va ajunge la autoimunizarea oamenilor in masa, "am citit pe citeva forumuri din franta, ca sunt persoane care prefera sa se contamineze ei si copii lor pentru a se autoimuniza la acest virus

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pai logic ca tot acolo ajungem, asta se stie.. Statul nu ne-a bagat in case ca sa opreasca pandemia ci ca sa o incetineasca ca n-au suficiente paturi la terapie intensiva. In 6 luni, 80% din populatie va trece prin coronavirus si atunci vor rezista cei care au mancat mai bine, au facut mai mult sport si au pus mai putin botul la capitalism..

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Așa, a ieșit pozitiv... Și?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ai zice că e vorba de cine știe ce cifră. Și pe urmă te uiți și citești: 146 de morți. Cât vine 146 față de 10 milioane? Cât reprezintă 146 din 4000? Tot încercați să pompați gogoașa ca să stea lumea inertă în timp ce se iau măsuri tot mai abuzive și se emit ordonanțe după ordonanțe. Avem și noi creiere ca să analizăm ce se întâmplă în jur. Până și OMS-ul spune că majoritatea oamenilor fac doar simptome ușoare. Apropo de sicrie, CBS a fost prins cu aceeași minciună. "În New York nu mai fac față numărului de morți". Dar foloseau imagini din Italia. Și numărul de morți din New York? 200 :)) Da, într-un oraș de vreo 19 milioane de oameni, nu se știe cum sunt "copleșiți" de 200 de morți...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Mai contează că la noi vârstă mediea decedaților - am calculat din curiozitate - e un pic peste 65 ani și acolo e spre 80 !!!

   Aia mor de bătrâni ce sunt multi si de bine și sănătos au trăit, noi de popor bolnav suntem: diabet, hepatite, hiperrtensiune

   Porcul ,țuică și sedentarismul!!! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Si cum zice ferencz, mai jos, stresul si prostia

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  la radio actualitati am auzit, anul trecut, pe cineva spunand ca nu traim intro democratie ci intr-o emocratie, emo de la emotii

  aceasta masturbare emotionala continua are nevoie de sociopati, pshiopati, femei borderline, ca ei sa ofera scanteia, penetrarea si ritmul

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Nu inteleg de ce ziarul Bursa ii acorda atata spatiu unei persoane controversate din multe puncte de vedere.

  De ce nu-i cere ziarul Bursa sa ne povesteasca corect cum a actionat dansul ca "investitor cinstit" pe Bursa din Bucuresti ?

  In opinia ziarului Bursa care sunt atuurile lui SRS care-l promoveaza ca un colaborator de top ?  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. pina mai ieri, eram de acord cu tine, chiar am apreciat pe Make cind a decis ca pozele condamnatilor sa apara in ziar alb/negru. haideti sai oferim noi cei multi o sansa lui SRS. poate experienta lui ne poate ajuta, sa nu facem si noi la randul nostru greselile pe care le-a facut el. pina la urma "iertarea" vine din partea celui mai inteligent (educat)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Te iert dar sa nu te mai vad in public pentru ca nu ai moralitatea necesara. Daca scrii din tribuna si dai cu fituicile in arbitru tot ma-ni-pu-la-tor te numesti.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   mai multi uluiti de aparitia acestei panarame SRS pe aici! Ciudat e ca nu ne lamureste Make,care in alte cazuri e f.sprinten la replici!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS