SPECIALIŞTII DIN ENERGIE AFIRMĂ: "Gazul - resursă cheie pentru viitorul sectorului energetic"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii /

"Gazul - resursă cheie pentru viitorul sectorului energetic"

Gazul natural reprezintă viitorul sistemului energetic, iar valorificarea resurselor şi a expertizei pe care le are ţara noastră, în acest sens, este urgentă, sunt de părere specialiştii din energie, prezenţi luni, la gala "Gaz de România", organizată de Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze (FPPG), care a reunit reprezentanţi ai industriei, reprezentanţi ai mediului universitar şi al celui instituţional.

În acest context, Niculae Havrileţ, Secretar de Stat în Ministerul Economiei şi Energiei, a declarat: "Gazele naturale sunt campionul tranziţiei spre o energie curată, dar din nefericire pe o perioadă foarte scurtă. De aceea, ar trebui să valorificăm mult mai repede, cu inteligenţă şi patriotism, oportunităţile şi expertiza pe care le avem. Nu trebuie, însă, să uităm să respectăm nişte principii precum asigurarea competiţiei şi liberalizarea pieţei şi trebuie să demarăm investiţiile în producţia de electricitate din gaze naturale, decarbonizare, atragerea investiţiilor străine. De asemenea, este necesar să avem un PNIESC corespunzător tranziţiei pe care o traversăm şi să avem o Strategie Energetică a României în acord cu ceea ce ne dorim fiecare, să avem prosperitate printr-o energie sustenabilă şi ieftină, pentru a asigura dezvoltarea societăţii pe mai departe".

Totodată, Peter Zeilinger, membru directorat OMV Petrom, a precizat că viitorul este guvernat de prezenţa gazului natural, iar România are un potenţial foarte mare în acest sens.

Domnia sa a afirmat: "Gazul natural reprezintă viitorul, iar România are, în acest sens, potenţial, expertiză şi competenţe şi sper că noi vom avea stabilitatea necesară derulării unor proiecte cu o durată de implementare de 10-15 ani şi pentru care va fi nevoie de 30 de ani pentru a genera plus valoare. Cred că România are o oportunitate".

La rândul său, Argentina Tătaru, director general adjunct al Romgaz, a amintit că România s-a situat între primele trei ţări din lume în ceea ce priveşte pionieratul în acest domeniu, iar în anul 1969 a ocupat locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, astăzi fiind cel de-al treilea producător din Europa.

Domnia sa a menţionat: "Cred că o asemenea istorie este onorantă şi tocmai de aceea cred că este datoria morală a actualei generaţii să păstreze valoarea industriei de gaze din Româ-nia. Pentru aceasta, însă, este nevoie de contexte predictibile, stabile, favorabile, transparente din toate punctele de vedere: tehnic, economic, comercial, legislativ, social, chiar şi politic, este nevoie ca toţi factorii să se implice, să aibă o viziune integrată şi să se implice într-un mod profund. Predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieţei, stabilitatea fiscală sunt cu siguranţă elemente care vor fi puternice şi vor da deoparte barierele pentru a apărea noi investiţii în această industrie, pentru a da un nou impuls acestui domeniu".

Nu în ultimul rând, Ion Sterian, director general Transgaz, a subliniat că este foarte important ca şi România să înceapă cercetarea pe domeniul gazelor, întrucât gazul metan reprezintă viitorul următorilor 40-50 de ani.

Domnia sa a declarat: "Îmi doresc ca anul viitor să începem în cadrul federaţiei cercetarea pe domeniul gazelor. Toate ţările au început. Mă refer aici la extracţia hidrogenului din energia regenerabilă, la decarbonizarea gazelor etc. În ceea ce priveşte energia pentru următorii 40-50 de ani, viitorul este gazul metan, dar nu cel actual, ci cel ecologic. Îmi doresc să ne unim şi să înfăptuim acest lucru. Trebuie să ne apucăm de treabă".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS