Statele care au semnat Acordul de la Viena în 2015 discută despre o eventuală revenire a SUA în cadrul tratatului

A.P.
Internaţional / 02 aprilie

Statele care au semnat Acordul de la Viena în 2015 discută despre o eventuală revenire a SUA în cadrul tratatului

Iranul, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia se reunesc vineri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre o eventuală revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, anunţă Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters, o reuniune salutată de către Statele Unite, care se declară pregătite de "măsuri reciproce" cu Iranul în vederea revenirii în cadrul acordului, relatează AFP, citat de news.ro.

Casa Albă a încercat să reia legătura cu Teheranul pentru ca cele două tabere să revină în cadrul Planului de acţiune globală comun (PAGC/JCPoA), după ce precedesorul lui Joe Biden, Donald Trump, a retras Statele Unite din tratat în mai 2018.

Iranul a început să se dezangajeze treptat din acord, în mai 2019, în urma retragerii americane din text, care limitează programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Republicii islamice.

Washingtonul şi Teheranul, care nu au convenit încă o întâlnire pe tema unei reveniri în acord, comunică în mod indirect prin intermediul ţărilor europene semnatare ale tratatului, potrivit unor diplomaţi occidentali.

Departamentul de Stat american a salutat reuniunea programată între părţile la acord drept un "pas pozitiv".

"Este o etapă pozitivă", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei american, Ned Price.

Washingtonul, care nu participă la această reuniune, organizată vineri de către UE, a discutat cu partenerii săi eventuale căi de salvarea a Acordului de la Viena din 2015, "inclusiv printr-o serie de măsuri reciproce iniţiale", a precizat el.

"Participanţii vor discuta despre perspectiva unei eventuale reveniri a Statelor Unite în JCPoA şi despre felul în care să se garanteze implementarea deplină şi eficientă a angajamentelor asumate de către toate părţile" prin tratat, a precizat joi UE în acest comunicat în care a anunţat reuniunea virtuală.

Londra, Parisul şi Berlinul s-au întâlnit luni pe tema Iranului, declară Reuters două surse diplomatice, iar o propunere a Teheranului a fost discutată în această reuniune, potrivit uneia dintre aceste surse.

Puterile europene colaborează strâns cu Rusia şi China, celelalte părţi la acord, în vederea unei ieşiri din impas şi discută totodată cu Washingtonul şi Parisul, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

"Aceste discuţii sunt mai mult decât necesare, deoarece Iranul nu a acceptat ia parte la contacte directe între celelalte părţi ale JCPoA şi Statele Unite (...), un lucru care ar fi facilitat discuţiile", a apreciat Agnès von der Muhll.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a informat joi, într-un raport, statele membre, că Iranul a pus în serviciu o a patra "cascadă" de 174 de centrifuge de tip IR-2m în vederea producerii de uraniu îmbogăţit în instalaţia nucleară subterană de la Natnz.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro