Staţia care asigură alimentarea cu apă a Galaţiului, modernizată pentru prima dată

ANA FELEA
Miscellanea / 9 februarie 2022

Staţia care asigură alimentarea cu apă a Galaţiului, modernizată pentru prima dată

Primăria municipiului Galaţi şi operatorul Apă Canal informează că Staţia de repompare Fileşti, care asigură alimentarea cu apă pentru jumătate din oraş de aproximativ 50 de ani, se află pentru prima dată în plină modernizare, graţie uneia dintre cele mai mari investiţii cu fonduri europene ce vizează înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, incluzând atât instalaţii, cât şi rezervoare.

Staţia de repompare Fileşti a fost pusă în funcţiune în anul 1968, fiind dotată cu 2 rezervoare a câte 15.000 mc, o staţie de clorinare şi 6 electropompe. De la data punerii în funcţiune, aceasta nu a beneficiat de lucrări de modernizare deşi staţia de repompare Fileşti alimentează cu apă aproape jumătate din oraş.

"Staţia de repompare Fileşti este supusă acum reabilitării integrale. Astfel, sunt reabilitate cele două rezervoare existente de mari dimensiuni (2 x 15.000 mc) din Staţia Fileşti, fiind în derulare atât lucrări de construcţii, cât şi lucrări de instalaţii hidraulice. Rezervorul nr. 2 a fost deja finalizat şi pus în funcţiune. Lucrările vizează în acest moment rezervorul nr.1.Întrucât investiţia de la Staţia de repompare Fileşti este de mare anvergură şi presupune lucrări foarte complexe, acestea au fost etapizate. A fost demarată deja cea mai importantă etapă, programată pentru anul 2022: înlocuirea conductelor de aspiraţie Dn1000mm si Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice şi a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă.Această etapă este o adevărată provocare, atât pentru constructor, cât mai ales pentru APĂ CANAL Galaţi, operatorul reuşind să asigure continuitatea alimentării cu apă a consumatorilor din zonele arondate pe tot parcusul derulării investiţiei, concomitent cu asigurarea frontului de lucru pentru constructor", informează Primăria Galaţi..

Pentru anul 2023, anul finalizării reabilitării Staţiei de repompare Fileşti, vor mai rămâne de executat lucrări la conductele de refulare si armăturile aferente.

Valoarea investiţiei la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galaţi este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. Obiectivul investiţiei este îmbunătăţirea şi siguranţa serviciului de alimentare cu apă a populaţiei din zona deservită de Staţia Fileşti.

"Toate aceste lucrări fac parte din contractul "GL-CL-01 - Alimentare cu apă şi canalizare în Aglomerările Galaţi şi Smârdan" semnat de operatorul Apă Canal cu S.C. TANCRAD S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. TANCRAD S.R.L. - S.C. CITADINA 98 S.A. Contractul are o valoare de 139.761.252,19 lei fără TVA, iar lucrările trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2023. Contractul face parte din "Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din Judeţul Galaţi în perioada 2014-2020", în valoare de 180 de milioane de euro, derulat la nivelul judeţului Galaţi de către SC APĂ CANAL SA, având ca beneficiari 22 de unităţi administrativ-teritoriale", informează reprezentanţii Primăriei Galaţi.

Municipiul Galaţi este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafaţă (Dunărea) şi sursa subterană (cele două fronturi de captare: Salcia-Lieşti şi Vadu-Roşca). Cele două captări se află la aproximativ 70 km depărtare, una în vestul oraşului Galaţi (front Salcia-Lieşti), iar celălaltă în judeţul Vrancea (frontul Vadu-Roşca). De la cele două captări, apa brută este transportată la Staţia de pompare Şerbeşti, iar de aici către Staţia de repompare Fileşti prin două conducte de aducţiune: Dn 1000 mm, respectiv Dn 800 mm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5594
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9695
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6287
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.2927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro