STB are în prezent peste 11 mii de angajaţi

M.I.A.
Miscellanea / 17 august 2019

STB are în prezent peste 11 mii de angajaţi

Societatea de Transport Bucureşti (STB) are, în prezent, 11.084 de angajaţi iar salariul mediu tarifar în cadrul societăţii este de 3.450 de lei, la care se adaugă bonuri de masă, precizează STB în replică la o postare a unui consilier general.

"Neutralitatea politică a companiei municipale de transport public continuă să îi deranjeze pe politicienii care şi-ar dori să poată folosi cei 11.084 angajaţi ai STB SA ca masă de manevră în lupta politică. Numărul de 11.700 angajaţi utilizat în comentariul său manipulator de un reprezentant PNL este numărul maxim de posturi, conform organigramei publicate pe site-ul STB SA. Tot pe site se găsesc şi numele celor 11 directori (patru directori generali adjuncţi şi şapte directori de resort) şi ai celor care conduc cele trei divizii ale STB SA", menţionează sursa citată.

Potrivit documentului, creşterea numărului de conducători de vehicule şi, implicit, a numărului total de angajaţi a fost generată de majorarea numărului de vehicule, în condiţiile în care au fost cumpărate 400 de autobuze noi şi au fost scoase din imobilizare şi modernizate troleibuze şi tramvaie. Totodată, compania arată că, în perioada fostei Regii Autonome de Transport Bucureşti (RATB), numărul de autobuze din parcul activ era la jumătate.

"În prezent, 900 de vatmani asigură circulaţia a 260 de tramvaie din parcul activ, 560 de şoferi de troleibuz asigură ieşirea în traseu a celor 171 de troleibuze din parcul activ, iar 3.200 de şoferi de autobuz asigură utilizarea a 1.100 de autobuze din parcul activ de vară. Pentru că un politician fără experienţă în domeniu nu ştie că unui vehicul îi sunt alocaţi doi-trei sau chiar şi patru conducători auto, pentru asigurarea schimburilor şi pentru situaţia în care unul ar putea avea nevoie să fie înlocuit urgent din diverse motive, cum ar fi cele medicale", subliniază STB.

De asemenea, potrivit companiei, în spatele fiecărui vehicul care iese în traseu se regăseşte munca de zi şi de noapte a altor zeci de angajaţi cu diverse pregătiri. La aceştia se adaugă personalul 'TESA', care reprezintă circa 10% din totalul angajaţilor.

"Dar, pentru ca o societate de transport să funcţioneze în condiţii bune, nu are nevoie doar de şoferi, ci şi de mecanici, electricieni, alte funcţii necesare pentru verificările şi reviziile care se fac zilnic şi periodic, are nevoie de şefi şi coordonatori ai acestora, cu experienţă şi responsabili pentru munca pe care o fac, întrucât siguranţa publicului este prioritară pentru societate.

În afară de aceştia, mai sunt casieri, lucrători specialişti pe diverse domenii, de la mecanică, la Tehnologia Informaţiei, care asigură, de la încasarea contravalorii titlurilor de călătorie, până la simulări de trasee, de încărcări pe vehicule, programarea vehiculelor în funcţie de cerere şi capacitatea de transport, dar şi de fluxurile de călători şi valorile de trafic", menţionează sursa.

Pe de altă parte, reprezentanţii STB afirmă că, odată cu mărirea flotei şi extinderea serviciului pe foarte multe linii regionale, a fost nevoie de reorganizarea conducerii executive pe principii noi, cu perspective de dezvoltare, în condiţiile în care STB îşi propune să se dezvolte prin investiţii şi profit.

"De aceea numărul directorilor şi al celor 7 consilieri specializaţi pe care îi are STB SA este unul adecvat, iar aceştia îşi îndeplinesc întru-totul atribuţiile care nu presupun doar prezenţa într-un birou, ci şi implicare, verificări şi activitate de

teren", se mai arată în comunicat.

În cadrul STB SA, salariul mediu tarifar este de 3.450 de lei, la care se adaugă bonuri de masă.

În altă ordine de idei, reprezentanţii companiei explică şi faptul că Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti nu intervine în actul decizional sau administrativ al societăţii, relaţia cu sindicatul reprezentativ al celor circa 85% dintre angajaţii STB care sunt membri fiind doar de a discuta pe marginea Contractului Colectiv de Muncă.

"Oricât de mult şi-ar dori politicienii, fie ei cu anvergură sau doar cu interese meschine, STB SA nu se va implica niciodată în lupta politică, fiind prin tradiţie o companie care prestează un serviciu public şi social şi care face permanent eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii acestui serviciu. Odată cu transformarea, în anul 2018, a fostei RATB în societate comercială, cea mai

mare companie de transport public de călători din România a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, funcţionând pe principii europene. Tot din toamna anului trecut, STB SA a încheiat un contract semnat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI)", aminteşte comunicatul citat.

Reacţia STB vine după ce, recent, preşedintele PNL Sector 6, consilierul municipal Ciprian Ciucu, a scris pe propria pagină de Facebook că STB are nu mai puţin de 15 directori iar directorul companiei are 15 consilieri personali "din care doar vreo 2-3 pot fi găsiţi la serviciu".

Potrivit acestuia, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a crescut organigrama de la RATB de la 10.500 la 11.700 de angajaţi.

"În ultimul timp, pentru a ocupa posturile noi, sunt aduşi şi se angajează fel şi fel de indivizi necalificaţi în acele domenii iar cei care se angajează ca şoferi sunt o minoritate nesemnificativă, raport la rest. Raportul de soferi&vatmani / alţi angajaţi este de 1/3?", scrie Ciprian Ciucu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro