STELIAN ION:"Desfiinţarea SIIJ putea fi realizată în februarie"

G.B
Politică / 04 august

Stelian Ion

Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine, că desfiinţarea definitivă a SIIJ, cât şi repararea legilor justiţiei ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toţi partenerii din coaliţie ar fi respectat programul de guvernare, adăugând că eventualele critici ar trebui îndreptate înspre UDMR, potrivit Agerpres.

"Soluţia pentru deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ şi a legilor justiţiei este una simplă: respectarea angajamentelor asumate în programul de guvernare şi în relaţia cu Uniunea Europeană. Atât desfiinţarea definitivă a SIIJ, şi nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât şi repararea legilor justiţiei ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toţi partenerii din coaliţie ar fi respectat programul de guvernare şi ar fi pus preţ pe opiniile instituţiilor internaţionale - Comisia Europeană, GRECO şi Comisia de la Veneţia", a declarat Stelian Ion, citat într-un comunicat al MJ.

Potrivit acestuia, desfiinţarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiţiei a propus proiectul şi a fost aprobat şi susţinut de Guvern. Ministerul Justiţiei a transmis forma corectă, avizată favorabil şi de Comisia de la Veneţia, "pe care UDMR o ignoră cu bună-ştiinţă". "Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei", spune Ion.

"Mai mult, am propus coaliţiei şi în grupul de lucru şi alte soluţii pentru deblocarea situaţiei privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluţiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toţi partenerii din coaliţie doresc desfiinţarea reală a SIIJ şi caută modalităţi de a menţine în viaţă această structură", afirmă Ministrul Justiţiei.

Stelian Ion adaugă că legile justiţiei puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiţiei a transmis proiectele pe 26 martie 2021.

"Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislaţiei fără modificări de substanţă şi va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaţionale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO). Realitatea este evidentă pentru toată lumea şi nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliţie şi Parlament, nu de la Ministerul Justiţiei. Astăzi (miercuri - n.r.), preşedintele a transmis semnalul că este nemulţumit de aceste tergiversări, aşa cum sunt şi eu nemulţumit de atâta vreme. Îi transmit preşedintelui rugămintea de a se implica în depăşirea acestui blocaj, din care putem ieşi doar dacă toţi respectăm programul de guvernare şi recomandările instituţiilor europene", menţionează ministrul.

El mai spune că nu trebuie uitat faptul că SIIJ a avut şi rolul de a "slăbi" lupta anticorupţie, ceea ce nu mai trebuie acceptat.

"DNA şi DIICOT trebuie să funcţioneze cu competenţe complete şi fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-şefi care le conduc să aibă atribuţii şi autoritate depline. De aceea, am declanşat procedura de selecţie pentru posturile vacante de procurori cu funcţii de conducere la DNA şi DIICOT, la finalul căreia să poată fi numită o echipă de conducere stabilă, pe baza avizului Secţiei pentru procurori a CSM", precizează ministrul.

Cu privire la legile Justiţiei, Stelian Ion spune că aceste subiecte sunt încă în negociere şi nu s-a căzut deocamdată la un acord.

"În privinţa legilor justiţiei, chestiunile esenţiale aflate în discuţie vizează procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt (în sensul diminuării factorului politic, în acord cu programul de guvernare, recomandările GRECO şi ale Comisiei Europene), prerogativele procurorului general, situaţia poliţiei judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM. Aceste subiecte foarte importante sunt încă în negociere şi nu am căzut deocamdată la un acord", explică Stelian Ion.

Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Stelian Ion precizează că a propus, de asemenea, o nouă soluţie: o procedură în două etape, cu implicarea Secţiei pentru procurori a CSM.

"Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secţiei pentru procurori este esenţial. De-a lungul timpului, Secţia pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare şi nu ignorate", conchide ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, astăzi, nemulţumit că unele reforme nu au fost realizate de coaliţia de guvernare, arătând că aceasta funcţionează, dar nu perfect.

"Haideţi să ne amintim cum a apărut această coaliţie şi cum s-au poziţionat unii faţă de alţii cei care sunt acum împreună. Am avut, nu demult, la sfârşitul anului trecut, campanie electorală, şi aproape s-au duelat în public. Vă daţi seama că o astfel de coaliţie are nevoie de timp până se rodează, până când mecanismele funcţionează foarte bine. Şi având în vedere de unde am pornit, pot să spun, da, coaliţia funcţionează, dar nu funcţionează perfect. Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei - nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt eu nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută. Mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcţioneze", a spus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Desfiinare SIIJ, lgbt si sobolani = usr

  Desfiintarea usere ar putea sa se intamp!e in 2024, cand o sa va dam un sut in coor si nu mai intrati in parlament, taranus coclit ce esti

  După : în Justiție se poate trece în ,, hibernare " - s - a rezolvat tot , piciorul e pe cap că la șarpe ...

  Ce de la SIIJ pot si ar trebuii sa-si apere institutia. Este o parte deosebit de importanta a justitiei din Romania, avand in vedere specificul tarii noastre, cu hoti si corupti pana la cel mai inalt nivel, (sau poate mai ales) inclusiv judecatori si procurori. Ca numai cei necinstiti se tem de justitie, de institutiile ei, orice forma ar avea. Trebuie ca acolo, la SIIJ sa fie asigurate toate laturile activitatii, astfel incat acolo sa nu patrunda oameni necinstiti, sa fie scoasa de sub tutela politicului si sa fie ferita de SRI, de fostii securisti si de oameni ca Basescu, ce fara indoiala ar face din aceasta sectie um mecanism de subordonare a justitiei. Cam greu in Romania dar s-ar putea.

  Stelică am impresia că în guvernul Cîțu ești

  a cincea roată la căruță. Știi ce zic ? 

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro