STELIAN ION:''Raportul CE privind statul de drept spune explicit că desfiinţarea SIIJ este soluţia corectă''

G.U.
Politică / 20 iulie

''Raportul CE privind statul de drept spune explicit că desfiinţarea SIIJ este soluţia corectă''

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că Raportul Comisiei Europene privind statul de drept la nivelul UE spune explicit că desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi refacerea competenţelor DNA, DIICOT şi ale parchetele de pe lângă Curţile de apel este soluţia corectă pentru a elimina potenţiale presiuni asupra magistraţilor, informează Agerpres.

Conform unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Comisia Europeană a publicat, marţi, Raportul privind statul de drept la nivelul UE.

Este al doilea an în care CE publică analiza efectuată în fiecare stat membru, prin prisma respectării principiilor statului de drept, în cadrul a patru capitole: independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, libertatea presei şi sistemul de control şi echilibru instituţional.

"Este primul an în care Comisia Europeană evaluează România atât în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cât şi în cadrul Mecanismului privind statul de drept. Avem două rapoarte de monitorizare, realizate de experţi europeni obiectivi, care apreciază măsurile luate până acum de Ministerul Justiţiei şi de Guvern şi ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat. Raportul ne spune, încă o dată, explicit, că desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor DNA, DIICOT şi ale parchetele de pe lângă Curţile de apel este soluţia corectă pentru a elimina potenţiale presiuni asupra magistraţilor. Sper ca de anul viitor să existe doar monitorizarea generală, în cadrul acestui ultim mecanism. Avem o singură condiţie de îndeplinit şi anume respectarea recomandărilor MCV, care să ducă la ridicarea acestei monitorizări în vigoare de la aderarea la UE. Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă şi foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiţie ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiţie", declară Stelian Ion, citat în comunicat.

Potrivit MJ, Raportul privind statul de drept la nivelul Uniunii Europene reiterează dispoziţiile hotărârii CJUE, care menţionează expres obligativitatea recomandărilor MCV.

În acelaşi timp, Comisia Europeană exprimă îngrijorări serioase cu privire la decizia CCR nr. 390/2021, "având în vedere că se pune în discuţie principiul supremaţiei dreptului european. În decizia sa, CCR nu a acceptat concluziile CJUE, punând sub semnul întrebării principiul supremaţiei dreptului UE".

Cu privire la independenţa justiţiei, Comisia semnalează, încă o dată, aspectele problematice generate de modificările legilor justiţiei în perioada 2017 - 2019. Sunt apreciate demersurile actuale de desfiinţare a SIIJ, cu menţiunea că "este important că modificările legislative actuale, în sensul desfiinţării SIIJ şi revenirea la competenţa iniţială a parchetelor specializate sunt în sensul hotărârii CJUE şi al standardelor europene".

Modificările propuse de Ministerul Justiţiei privind răspunderea materială a magistraţilor, numirea procurorilor de rang înalt, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare sunt alte aspecte apreciate de Comisie, arată comunicatul citat.

În termeni de calitate şi eficienţă a justiţiei, CE remarcă creşterea deficitului de resurse umane din sistemul judiciar, necesitatea operaţionalizării Consiliului de Management Strategic şi digitalizarea sistemului judiciar.

Cu privire la lupta împotriva corupţiei, Comisia Europeană remarcă impedimentele generate de existenţa SIIJ asupra activităţii DNA, cu menţiunea că "desfiinţarea SIIJ va fi un pas important pentru asigurarea sustenabilităţii DNA".

De asemenea, Comisia Europeană aşteaptă proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, în sensul punerii în acord cu deciziile CCR, precizează MJ.

Tot pe plan legislativ, Comisia Europeană remarcă fragmentarea cadrului normativ privind integritatea, fapt ce afectează activitatea ANI.

Este apreciată activitatea ANABI şi se aşteaptă finalizarea atât a Strategiei Naţionale privind consolidarea recuperării prejudiciilor, prevăzută pentru începutul lunii august, cât şi a noii Strategii Naţionale Anticorupţie, care este finalizată şi aflată în procedura de avizare, menţionează MJ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. MARS ÎN CHIZDA, MATII, DISPERATA SLUGA SATANISTA, MUISTA, L. G. B.T.ISTA A GAY LOR DE LA BRUXELLES ȘI PE VECI SLUGA LUI ANTICRIST. REGRETATUL FAMILIEI ANCHETEAZĂ ÎMPRUMUTURILE FĂCUTĂ DE GAȘCA VOASTRĂ DE CRIMINALII ÎN SERIE, TRĂDĂTORI DE TARA A GUVERNULUI MEU. AȚI DISTRUS TARA ȘI VÂNDUT-O SATANIȘTILOR.

    Minte asta de n-are aer. O sa vina cu noi baliverne. Poate si martienii sa conditioneze colaborarea cu pamantenii de desfiintarea SIJJ.

    Vreau cât mai puțină JUSTIȚIE : prietenii știu de ce . Ca să știi !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9194
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1766
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5481
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7550
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.2482

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro