Stocurile de cereale ale Chinei vor scădea cu 40 de milioane de tone în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2004

Stocurile de orez, grîu, soia şi alte cereale ale Chinei ar putea să scadă cu 40 de milioane de tone în acest an, dat fiind că guvernul de la Beijing reduce rezervele de stat ca să acopere criza de pe piaţa de profil şi ca să prevină creşterea preţurilor. China are rezerve de aproximativ 165 milioane de tone de cereale, potrivit afirmaţiilor lui Han Jun, director de cercetare agricolă în cadrul Consiliului de Stat. Specialiştii spun că această cantitate nu este suficientă pentru acoperirea cererii, care va ajunge la 493 milioane de tone în acest an, adică va depăşi cu 38 milioane de tone producţia.

"Diferenţa dintre consum şi producţie este semnificativă", spun reprezentanţi ai administraţiei chineze, adăugînd că rezervele de stat trebuie înlocuite.

Producţia de cereale a Chinei a scăzut, în 2003, pentru al patrulea an consecutiv, ajungînd la minimul ultimilor 14 ani, respectiv 430 milioane de tone. Toate astea, în condiţiile în care cererea de pe piaţa Chinei a sporit simţitor, datorită creşterii economice care a depăşit 9%.

În luna iulie din acest an, preţul mediu la contractele spot avînd ca activ grîul a crescut cu aproximativ 1% pe piaţa chineză, la 1.500 de yuani (181 dolari) pe tonă. În aceeaşi perioadă, grîul tranzacţionat în SUA a pierdut 1,6%.

În 2004, guvernul de la Beijing a redus taxele din agricultură cu peste 25% şi a majorat subvenţiile, ca să-i încurajreze pe fermieri să cultive cît mai mult. Intervenţia statului este tocmai urmarea creşterii preţurilor de pe piaţa de profil. În consecinţă, recolta de cereale a Chinei ar putea depăşi ţinta stabilită de guvern pentru anul în curs (455 milioane de tone). Subvenţiile acordate de autorităţile chineze, în perioada 1 ianuarie - 15 iunie, totalizează 11 miliarde de yuani, în vreme ce taxele au fost reduse cu peste 23 miliarde de yuani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro