STUDIU:9 din 10 români declară că vor returna ambalajele după introducerea Sistemului Garanţie-Returnare

G.B
Miscellanea / 21 iulie 2021

Alice Nichita, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare

Alice Nichita, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare

Românii consideră că introducerea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) la nivel naţional va determina adoptarea unor obiceiuri mai responsabile în rândul populaţiei în ceea ce priveşte reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă sau metal, conform unui studiu realizat de Alianţa Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România. Ca urmare, 9 din 10 români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare pentru că îşi doresc ca acesta să fie o soluţie prin care devin mai conştienţi de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru a-l menţine curat, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Studiul a măsurat modul în care românii se raportează la gestionarea deşeurilor, în special modul în care comportamentul lor se va schimba odată cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare. Estimăm că anual în România sunt puse pe piaţă aproximativ 6 miliarde de ambalaje şi ne bucurăm că există o atitudine pozitivă din partea consumatorilor pentru introducerea unei astfel de măsuri. Astfel, ei vor avea o infrastructură mai accesibilă pentru reciclarea ambalajelor de plastic, metal sau sticlă.", declară Alice Nichita, reprezentant al Alianţei Producătorilor de Băuturi şi Preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare.

Sistemul Garanţie-Returnare reprezintă un sistem în care consumatorul va plăti o garanţie de 50 de bani atunci când va cumpăra o băutură de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial. Sistemul vizează ambalajele primare de unică folosinţă: sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L şi 3L.

"Ca producători de băuturi, ne-am asumat cerinţele pe care industria le are ca parte a principiului Răspunderii Extinse a Producătorului, iar implementarea Sistemului Garanţie-Returnare este esenţială pentru România. Un astfel de sistem şi-a demonstrat eficienţa în alte state europene, iar studiul ne arată că există deschidere şi din partea românilor. Ne bucurăm că suntem foarte aproape de a avea cadrul legislativ care va stabili regulile de funcţionare ale unui sistem ce reprezintă o soluţie reală pentru a atinge ţintele de colectare selectivă ale ţării noastre.", declară Julia Leferman, reprezentant al Alianţei Producătorilor de Băuturi şi Director General al Asociaţiei Berarii României.

Rezultatele studiului realizat de Alianţa Producătorilor de Băuturi cu sprijinul Kantar România ne arată şi principalele motivele pentru care românii ar recicla mai des, frecvenţa şi modul de returnare a ambalajelor, după introducerea SGR, astfel:

- Pentru 44% dintre respondenţi, principalul motiv pentru care ar returna ambalajele ar fi protejarea mediului înconjurător, 32% ar returna pentru a avea un ambient mai curat, iar 10% au menţionat ca motiv principal pentru care ar returna ambalajele faptul că deja reciclează sau susţin reciclarea;

- 59% dintre respondenţi declară că ar returna ambalajele o dată pe săptămână;

- 87% ar fi dispuşi să returneze prin intermediul aparatelor automate;

- 83% ar returna ambalajele către centrele de colectare ale magazinelor de proximitate, iar 81% către supermarketuri şi hipermarketuri;

- 89% dintre respondenţii care nu au reciclat ambalajele băuturilor în ultimul timp declară că îşi doresc să aibă centrele de colectare în apropierea locuinţei, iar 48% îşi doresc să ştie ce se întâmplă cu ambalajele returnate, după ce acestea sunt preluate din punctele de colectare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. o "problema " simpla si pentru creierul unui copil de 5 ani ,dar alesilor neamului le-a trebuit 30 de ani s-o priceapa . sint superficiali , nesimtiti si cu gandul doar la imbogatire .

    ...nu a declarat ca va duce inapoi ambalajul pt a recupera garantia? un popor comunist, domne...sau ipocrit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9690
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2072
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8022
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.2209

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb