STUDIU ACCENTURE: Patru din cinci bănci au migrat sau intenţionează să îşi mute infrastructura IT în cloud pentru a rămâne competitive

G.D.
Bănci-Asigurări / 19 mai

Patru din cinci bănci au migrat sau intenţionează să îşi mute infrastructura IT în cloud pentru a rămâne competitive

Băncile din întreaga lume intenţionează să îşi mute o parte semnificativă a operaţiunilor în cloud, reducând astfel dependenţa faţă de infrastructura IT veche de zeci de ani, pentru a putea lansa rapid produse noi şi pentru a rămâne competitive, informează celui mai nou studiu realizat de Accenture (NYSE: ACN), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, studiul "The great cloud mainframe migration: what banks need to know" are la bază un sondaj global efectuat în rândul a 150 de directori de bănci ale căror instituţii plănuiesc sau au început deja să îşi migreze infrastructura IT în cloud.

Conform studiului, aproximativ patru din cinci respondenţi (82%) intenţionează să mute mai mult de jumătate din volumul de lucru al infrastructurii IT în cloud, iar unul din patru respondenţi (22%) intenţionează să mute mai mult de trei sferturi. Marea majoritate a directorilor de bănci au declarat că intenţionează să facă acest lucru în următorii doi până la cinci ani.

O mare parte dintre bănci au început să mute anumite aplicaţii în cloud, dar încă se bazează pe o tehnologie veche pentru majoritatea funcţiilor de bază, inclusiv înregistrările clienţilor, plăţile, investiţiile, managementul riscului şi conformitatea.

"Deşi multe bănci au adoptat cloud-ul pentru sistemele destinate clienţilor, cum ar fi serviciile bancare mobile şi online, dar şi pentru instrumentele utilizate de către angajaţi, cum ar fi e-mailul şi videoconferinţele, încă se bazează pe o tehnologie veche pentru funcţiile de bază ale afacerii lor", a declarat Michael Abbott, care conduce la nivel global activitatea Accenture în domeniul bancar. "Ca urmare, majoritatea produselor bancare de bază, cum ar fi conturile curente şi de economii, au la bază coduri scrise cu zeci de ani în urmă. Confruntate cu creşterea ratelor dobânzilor, cu concurenţa din partea fintech-urilor şi cu o concurenţă sporită pentru depozite, băncile apelează la cloud pentru a le ajuta să impulsioneze rapid inovarea produselor bancare de bază".

Băncile consideră viteza şi agilitatea, securitatea şi capacitatea de a adăuga noi capacităţi ca fiind cele mai importante argumente pentru migrarea infrastructurii IT (citate de 43%, 41% şi, respectiv, 37% dintre respondenţi). Trei din cinci directori (62%) se aşteaptă la o rată internă de rentabilitate a investiţiilor în migrare mai mare de 10%, iar peste trei sferturi (77%) se aşteaptă să-şi recupereze investiţia în migrarea infrastructurii IT în termen de 18 luni.

Printre principalele provocări sau bariere legate de migrarea în cloud se numără riscul de întrerupere a activităţii, lipsa de înţelegere a modului în care funcţionează codul, capacitatea de a atrage şi de a păstra talentele tehnologice potrivite şi reglementarea riscurilor de securitate şi de conformitate, subliniază sursa citată.

"Băncile se descurcă bine în ceea ce priveşte recrutarea şi investiţia în tinere talente, dar păstrarea acestora este problema", a spus Abbott. "Băncile de succes îşi remodelează culturile prin crearea unor rute pentru competenţele de care vor avea nevoie în viitor şi prin dezvoltarea unor strategii de angajare din noi grupuri de talente şi de recalificare a forţei de muncă. De asemenea, unele dintre ele îşi sporesc în mod spectaculos utilizarea rezervelor de talente externe şi adoptă forţa de muncă la distanţă şi hibridă. Abordarea provocărilor legate de talente va fi crucială pentru bănci în atingerea obiectivelor de migrare a sistemelor IT în următorii ani."

Alte concluzii:

Băncile văd în cloud o oportunitate de eficientizare pe măsură ce costurile cu infrastructura IT cresc. Marea majoritate (91%) a băncilor chestionate au raportat că în ultimii ani a crescut costul de întreţinere a infrastructurii IT.

Nevoile în materie de talente sunt specifice. Directorii din sectorul bancar chestionaţi văd cea mai mare cerere pentru competenţe în materie de securitate cibernetică (47%) şi în domeniul soluţiilor cloud (46%), inclusiv capacitatea de a proiecta infrastructuri virtuale, platforme şi aplicaţii bazate pe cloud pentru rapiditate şi agilitate.

Infrastructurile IT actuale au o vechime cuprinsă între 5 şi 20 de ani. 58% dintre cei chestionaţi au declarat că sistemele lor IT au o vechime de 5-10 ani; 27% au o vechime de 11-20 de ani; iar 9% au o vechime de 21-30 de ani.

Cloud-ul public este opţiunea preferată pentru migrarea sistemelor de bază. Aproape două treimi (63%) dintre bănci intenţionează să îşi mute sarcinile de lucru ale sistemelor IT în medii de cloud public, care pot oferi un plus de rentabilitate, flexibilitate şi uşurinţă în respectarea reglementărilor; aproximativ o treime (31%) intenţionează să utilizeze un model de cloud hibrid şi doar 6% intenţionează să utilizeze cloud-ul privat, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro