STUDIU ANIS:Piaţa IT din România a depăşit valoarea de 9 miliarde de euro

S.B.
Miscellanea / 9 noiembrie 2022

Piaţa IT din România a depăşit valoarea de 9 miliarde de euro

ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, anunţă rezultatele celui mai recent studiu desfăşurat asupra stării industriei IT în România şi perspectivele acestui domeniu de activitate.

Studiul analizează volumul şi structura pieţei IT locale, evoluţia numărului de companii şi de angajaţi, valoarea investiţiilor, dar şi capitalul uman şi educaţia în tehnologie.

"Observăm o continuă creştere a pieţei de software şi servicii în România, impactul sectorului IT în produsul intern brut naţional ajungând la 7%. Există speranţe foarte mari în ceea ce priveşte dezvoltarea suplimentară a acestui segment, prin intermediul marilor proiecte de digitalizare care urmează să fie implementate la nivelul economiei locale. Astfel, în următorii doi ani, valoarea pieţei IT din România ar urma să depăşească 12 miliarde de euro", a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Rata de creştere a sectorului IT: 15 - 17% anual, de trei ori mai rapid decât media naţională

Piaţa IT din România este dinamică şi în continuă creştere, având în vedere că de la un volum de 4,6 miliarde de euro în 2015, a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro. Dezvoltarea pieţei IT a avut loc chiar şi în anul 2020, marcat de pandemie, când s-a înregistrat o creştere a volumului cu 1,1 miliarde de euro. Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15 - 17% pe an.

Volumul pieţei de telecomunicaţii are o creştere ceva mai moderată, ajungând de la 4,5 mld. de euro în 2015 la 5,1 mld. de euro în 2020.

Şi valoarea exporturilor din domeniul IT & servicii a crescut considerabil, de 2,5 ori în ultimii 5 ani. Astfel, de la cifra de 2,5 miliarde de euro, exporturile au ajuns la un volum de 6 mld. EUR. În plus, volumul exporturilor de servicii R&D (cercetare şi dezvoltare) s-a triplat în acelaşi interval de timp, de la 200 la 600 de milioane de euro.

Exporturile din domeniul telecomunicaţiilor au înregistrat şi ele o creştere de 35% în acest interval de timp. Astfel, de la un volum de 566 milioane de euro, cifra a ajuns la 0,87 miliarde EUR. Estimările curente arată creşteri viitoare de 5% anual.

Aproape jumătate din piaţa de software şi servicii aparţine companiilor mari

Companiile mari, cu peste 250 de angajaţi, au o pondere importantă în piaţa de software şi servicii IT, reprezentând 47% din totalul volumului de afaceri generate de industrie (4 mld. euro). Companiile medii (cu 50 - 250 de angajaţi) reprezintă 20% din volum (1,8 mld. euro), iar cele mici (cu 2 - 49 de angajaţi) reprezintă 27% din volumul total al pieţei (2,5 mld. euro). Întreprinderile micro (0 - 1 angajaţi) reprezintă în prezent 8% din volumul pieţei (0,7 mld. euro), iar în cazul acestora se înregistrează o creştere stabilă, de aproximativ 100 de milioane de euro anual.

Aproape două treimi din volumul total al pieţei este concentrat în Bucureşti (60%), urmat de regiunea Nord-Vest, cu precădere zona judeţului Cluj (18%). Urmează regiunile Vest (7%), Nord-Est (6%), Centru (5%) şi Sud (4%). Se remarcă însă şi o scădere a ponderii Bucureştiului în total, Capitala având 64% din volumul pieţei IT în 2015. Regiunea de Vest, pe de altă parte, şi-a dublat ponderea în total între 2015 şi 2020. Sudul este singura regiune a ţării unde sunt înregistrate scăderi din ponderea totală a volumului pieţei de software şi servicii.

Configuraţia capitalului a rămas stabilă la nivel naţional. Astfel, 64% dintre companiile IT au capital străin, iar 36% românesc.

Piaţa telecomunicaţiilor este stabilă şi dominată de companii mari. Acestea deţin 84% (4,3 mld. euro) din capitalul total, iar restul este deţinut de companii medii, cu 4% (200 mln. euro), de companii mici, cu 10% (500 mln. euro) şi de micro-întreprinderi, care au 2% din totalul pieţei (aproximativ 100 milioane de euro). Piaţa telecom este puternic polarizată în Bucureşti, 93% dintre companiile prezente pe piaţă având sediile aici.

Micro-întreprinderile IT devin din ce în ce mai populare în România

În prezent, piaţa IT numără nu mai puţin de 21.847 de firme, având o creştere cu 60%. Dezvoltarea cea mai accentuată a avut loc în zona micro-întreprinderilor, unde a fost înregistrată o majorare cu 78% a numărului firmelor în ultimii 5 ani.

În sectorul telecom, pe de altă parte, se regăsesc 1.965 de firme, observând o scădere cu 15% faţă de numărul companiilor active în 2015. Numărul companiilor mari a rămas stabil, spre deosebire de cel al companiilor mici şi mijlocii, care înregistrează scăderi.

Productivitatea în sectorul IT: peste 60.000 euro/ angajat/ an

Sectorul de IT şi servicii numără 147.000 de angajaţi, iar majoritatea (47%) sunt angajaţi ai companiilor mari de pe piaţa locală. 27% dintre lucrători activează în companii medii şi alţi 21% în companii de dimensiuni mici. În microîntreprinderi lucrează doar 6.525 de angajaţi. La nivelul întregului sector, însă, este remarcată o creştere constantă a numărului de angajaţi, de aproximativ 8-9.000 pe an.

Sectorul telecomunicaţiilor este considerabil mai mic, cu 40.000 de angajaţi, iar în acest segment s-a înregistrat un declin. In ultimii 5 ani, numărul celor care lucrează în această industrie a scăzut cu 10%.

Capitalul uman din cele două industrii este unul valoros. În ceea ce priveşte angajaţii din segmentul de IT şi servicii, fiecare produce aproximativ 60.000 de euro anual, iar tendinţa e de creştere. Productivitatea în sectorul telecom este chiar mai mare, ajungând la 100.000 de euro pe an, dar fiind marcată mai degrabă de constanţă.

3 din 4 angajaţi în sectorul IT au studii universitare

Numărul specialiştilor IT din economie creşte de la an la an, cu o rată de creştere constantă, de aproximativ 8-9.000 de angajaţi anual, aceasta fiind corelată cu numărul de absolvenţi de facultăţi de profil.

Cea mai mare parte a specialiştilor IT din România (76%) are studii universitare. Restul de 48.000 de lucrători au doar studii preuniversitare.

Diferenţa de gen rămâne în continuare semnificativă în piaţa IT&C din România. Doar 26% din totalul angajaţilor în această industrie sunt femei (53.000). În privinţa vârstelor, 47% (95.000) dintre angajaţi au între 16 şi 34 de ani, iar în intervalul 35 - 75 de ani se află 53% dintre aceştia (108.000).

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

20 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6021
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9593
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6180
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.9991

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro