Studiu Bielefeld: Germania - orientare semnificativă spre extrema dreaptă a alegătorilor germani

T.B.
Internaţional / 21 septembrie

Studiu Bielefeld: Germania - orientare semnificativă spre extrema dreaptă a alegătorilor germani

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul din 12 adulţi au în momentul de faţă o viziune de extremă-dreapta asupra lumii, relatează joi dpa, conform agerpres.ro.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea germană Bielefeld a fost comandat şi publicat de Fundaţia Friedrich Ebert, apropiată de Partidul Social-Democrat german (SPD), notează dpa.

Este vorba de un studiu efectuat o dată la doi ani şi care examinează atitudinile extremiste de dreapta din rândurile alegătorilor germani.

Noua ediţie a studiului, publicată joi, a constatat că proporţia germanilor cu vederi de extremă dreapta este în momentul de faţă de 8,3%, o creştere substanţială de la 2% până la 3% în anii precedenţi.

Autorii studiului precizează că au fost consemnate atitudini de extremă dreapta în întregul spectru politic şi nu doar între susţinătorii politicienilor de extremă dreapta.

"Între cei care se poziţionează ferm ca fiind de stânga sunt mai mulţi cei care împărtăşesc o viziune net de extremă-dreapta asupra lumii (12%) decât în cazul celor care se declară de centru (7%)", au menţionat cercetătorii, care au fost coordonaţi de socio-psihologul Andreas Zick.

Sondajul, realizat telefonic între 2 ianuarie şi 28 februarie de institutul UADS din Duisburg pe un eşantion de 2.027 de adulţi, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,2 puncte procentuale, le-a cerut respondenţilor să se poziţioneze în raport cu diferite chestiuni, între care dacă ar susţine o dictatură.

Acesta a mai constatat între altele că a crescut proporţia celor care împărtăşesc opinia de extremă-dreapta că "populaţii diferite nu ar trebui să se amestece", precum şi a celor care aprobă violenţa politică - la 13,2% de la 5,3% în studiul anterior -, iar 30% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că "partidele de guvernământ îi înşală pe oameni", aproape de două ori mai mulţi decât acum doi ani.

În acelaşi timp, comparativ cu anii anteriori, un număr semnificativ mai mare dintre cei intervievaţi au apreciat că le-a fost restrânsă libertatea de exprimare.

Autorii studiului definesc caracteristica centrală a extremismului de dreapta ca fiind "o ideologie a inegalităţii şi violenţei sau de aprobare a violenţei pentru a implementa ideologia", menţionează dpa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este de mirare,

    la ce clasa plitica "minunata" are momentan Germania,

    si ce criza economico-sociala au "reusit" se produca 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb