Abonament gratuit

STUDIU COFACE: "Împrumuturile din sectorul privat în regiunea Golfului Persic ar urma să crească doar cu 5% în 2019"

R.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

"Împrumuturile din sectorul privat în regiunea Golfului Persic ar urma să crească doar cu 5% în 2019"

Accesul la finanţare rămâne una dintre problemele cheie pentru companiile care activează în ţările Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), susţin experţii Coface 

Accesul la finanţare rămâne una dintre problemele cheie pentru companiile care activează în ţările Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), arată un nou studiu realizat de Coface.

Potrivit companiei, dezvoltarea împrumuturilor în regiune s-a redresat într-o anumită măsură datorită creşterii preţului petrolului, însă rămâne sub media istorică, iar condiţiile monetare şi financiare sunt mai restrictive comparativ cu perioada de dinainte de 2015, în pofida îmbunătăţirii performanţelor economice ale ţărilor din Consiliului de Cooperare din Golf (CCG).

La această situaţie au contribuit mai mulţi factori, precum preţul mai mare al energiei, fapt care a dus la retragerea de către guverne a fondurilor de urgenţă pe care le-au injectat în momentul în care preţul petrolului a scăzut.

Studiul citat mai notează: "Normalizarea politicii Rezervei Federale a Statelor Unite(Fed) reprezintă o altă cauză: din momentul în care Fed a anunţat normalizarea politicii sale în 2013, băncile centrale din cadrul CCG au majorat ratele dobânzilor în conformitate cu strategia de retragere a Fed. Condiţiile restrictive privind creditele bancare au obligat companiile să caute surse alternative de finanţare în ultimii ani, cum ar fi emiterea de obligaţiuni şi obligaţiuni sukuk, instrumente de finanţare a activităţilor comerciale şi oferte publice iniţiale. Dar, în pofida dezvoltării lor rapide, aceste surse de finanţare nu reprezintă mai mult de aproximativ 5% din creditele bancare obişnuite.

Companiile din cadrul CCG asteaptă politica preconizată monetară expansionistă din SUA, care ar trebui să le ajute".

Potrivit companiei, împrumuturile se dezvoltă din nou, însă rămân restricţionate, iar aşa cum se întâmplă deseori, principalul semn de întrebare pentru băncile din cadrul CCG se referă la preţul petrolului (scenariul de referinţă al Coface este de 65 dolari americani pentru barilul Brent).

Date fiind creşterea preţurilor petrolului şi dezvoltarea îmbunătăţită, se aşteaptă ca împrumuturile din sectorul privat în regiunea CCG în ansamblu să crească cu doar 5% în 2019, cu mult sub media de 9% înregistrată în perioada 2013 - 2015, se mai arată în studiul amintit anterior.

Sondajul privind distribuirea creditelor realizat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF) arată o creştere slabă a împrumuturilor pentru trimestrele următoare: băncile au continuat să înăsprească condiţiile de credit din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în primul trimestru al anului 2019, mai informează compania.

Conform Coface, datele privind rezerva monetară din CCG arată aceeaşi dinamică: creştere pozitivă, dar slabă. Politicile Fed şi preţul petrolului joacă un rol important în ceea ce priveşte lichidităţile sectorului bancar din cadrul CCG, mai spun specialiştii din cadrul companiei, menţionând că ţările CCG (cu excepţia Kuweitului) urmează un regim al cursului de schimb fix, raportându-şi moneda la dolarul american.

Privind în viitor, noua poziţie a politicii monetare a Statelor Unite (în ciuda încetinirii ritmului de dezvoltare economică din SUA) ar trebui să sprijine creşterea creditării în ţările din cadrul CCG, au mai precizat aceştia.

Coface: "Petrolul reprezintă, în continuare, cea mai mare pondere a veniturilor fiscale ale ţărilor din cadrul CCG"

Deşi ţările din cadrul CCG au înregistrat progrese semnificative în diversificarea economiilor lor dincolo de petrol, acesta reprezintă în continuare cea mai mare pondere a veniturilor lor fiscale (în 2018, veniturile din hidrocarburi ca procent din veniturile fiscale totale s-au ridicat la aproximativ 70% în Arabia Saudită, 80% în Oman şi Bahrain, 60% în Kuweit şi Qatar şi 55% în Emiratele Arabe Unite), arată Coface.

În prezent, preţurile mai mari ale petrolului oferă securitate băncilor, însă volatilitatea acestora rămâne un risc, mai ales având în vedere deciziile unor guverne din cadrul CCG menite să uşureze unele măsuri de austeritate fiscală, se mai precizează în studiul citat.

Acesta mai arată: "Creşterea treptată şi moderată a creditării şi condiţiile de lichiditate mai restrictive, comparativ cu perioada anterioară anului 2015, au sporit importanţa altor surse de finanţare pentru întreprinderi. Emiterile de obligaţiuni sukuk şi de certificate sunt parte din aceasta finanţare alternativă. Piaţa obligaţiunilor CCG se confruntă cu o serie de provocări". Continuarea proiectelor de infrastructură şi construcţii rămâne vitală, deoarece acestea reprezintă un pilon important al diversificării economice şi susţin nevoile de finanţare a altor proiecte, precum şi deschiderea tot mai mare a pieţelor către investitorii internaţionali sau chiar cunoaşterea pe scară tot mai largă a acestor instrumente financiare, au mai transmis experţii din cadrul Coface.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie