Crypto

STUDIU COFACE: Veniturile din sectorul de comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate au crescut cu aproximativ 8% în 2019 faţă de anul precedent

Miscellanea / 18 ianuarie

 Veniturile din sectorul de comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate au crescut cu aproximativ 8% în 2019 faţă de anul precedent

Un nou studiu realizat de Coface România privind sectorul de " Comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate" (CAEN 4773) indică o evoluţie pozitivă a veniturilor în 2019 acestea crescând cu aproximativ 8% faţă de 2018, profitabilitatea aflându-se într-o uşoară creştere. Studiul a agregat datele a 3.999 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2019 (la nivelul lunii septembrie 2020) şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 20,6 miliarde RON. Ponderea cotei de piaţă cumulate deţinute de cei mai importanţi 10 jucători este de 33%, ceea ce relevă un grad scăzut de concentrare, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă de 1,12 pe parcursul anului 2019, capitalul de lucru având un nivel redus, fiind relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor). Durata medie de colectare a creanţelor înregistrată a crescut de la 62 de zile, nivelul înregistrat în anul 2015, la 75 zile în 2019, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă a scăzut de la 98 de zile până la 89 zile.

"Luând în calcul tendinţele de consum din 2020, există premise de creştere a veniturilor pentru companiile din sector şi pentru anul ce tocmai s-a încheiat. Acest aspect este confirmat şi de datele INS cu privire la indicii cifrei de afaceri pentru acest domeniu, în uşoară creştere în 2020 faţă de 2019. Lichiditatea ar putea crea dificultăţi în evoluţia companiilor, la nivel consolidat, capitalul de lucru, deşi pozitiv, este destul de scăzut şi poate fi expus riscurilor de neîncasare a creanţelor", a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România.

Potrivit INSSE, cheltuielile medii lunare alocate pentru cumpărarea de medicamente de uz uman au crescut cu 14% în primele două trimestre din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. De exemplu, dacă în T1 2019, un român aloca aproximativ 76 de lei lunar pentru achiziţia de medicamente, suma a crescut la 88 de lei în T1 2020.

Din perspectiva unităţilor farmaceutice, cel mai mare număr de farmacii (1.236 ~ 15%) se regăsea în 2019 în Regiunea Nord - Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui). La polul opus se afla Regiunea Vest cu 684 de farmacii. Balanţa comercială pentru produsele farmaceutice este negativă, valoarea importurilor fiind de peste patru ori mai mare decât cea a exporturilor. Ambele au fost în uşoară creştere în ultimii trei ani, principalul partener atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri fiind Uniunea Europeană cu 71% din valoarea exporturilor, respectiv 91% din valoarea importurilor având destinaţie/sursă ţările din UE.

"În ciuda scăderii vâzărilor de medicamente şi produse farmaceutice din perioada stării de urgenţă cauzată de pandemia Covid-19, dinamica retailului din farma pentru întreg anul 2020 a fost pozitivă, înregistrând o creştere anualizată de aproape 10%. Continuarea trendului crescător a vânzărilor a compensat reducerea marjelor din piaţa şi capitalul de lucru vulnerabil. Astfel, farmacia independentă reprezintă o afacere cu un grad ridicat de atractivitate pentru antreprenori, generând un randament al capitalurilor de aproape 30%, de două ori peste media naţională", a adăugat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro