STUDIU: Creşterea salarială în companiile din Republica Moldova este în medie de 6,4% în acest an

D.V.
Politică / 11 noiembrie 2019

Creşterea salarială în companiile din Republica Moldova este în medie de 6,4% în acest an

Salariile brute în rândul companiilor din Republica Moldova au crescut în medie cu 6,4% în acest an, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2019 realizat de PwC, care arată că majorarea salarială raportată pentru 2019 se situează uşor sub nivelul de 6,82% estimat pentru acest an de către companiile respondente.

"Angajatorii din Republica Moldova din mediul privat şi din sectorul public se confruntă cu aceeaşi problemă ca în tot Estul Europei, migraţia forţei de muncă, în special a tinerilor care îşi doresc atât salarii mai mari, cât şi un nivel de trai la standarde occidentale. În acest context, Moldova are nevoie de o creştere economică susţinută pe termen lung pentru a recupera din decalaje şi pentru a deveni atractivă pentru proprii cetăţeni. Avansul Produsului Intern Brut de 4% înregistrat în 2018 şi de 3,4% estimat pentru acest an de Banca Mondială este un ritm insuficient pentru a ajunge din urmă statele dezvoltate. Din acest motiv autorităţile şi companiile trebuie să conlucreze pentru a identifica cel mai bun model de creştere economică", a declarat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România şi Republica Moldova.

Majorări ale salariilor peste media pieţei, dar şi peste nivelurile previzionate, au fost realizate în 2019 în sectorul IT, de 9,63%. Sectoarele FMCG & industrie, farmaceutic şi telecom au raportat creşteri sub media pieţei, niveluri situate la 4,48%, 5,65% şi, respectiv, 4,97%.

Pe categorii de angajaţi, cele mai mari creşteri au fost operate pentru specialişti 6,75%, personalul administrativ 6,36% şi operatori şi muncitori necalificaţi 6,09%. La polul opus, cu 6,06%, se află managementul.

În ceea ce priveşte beneficiile, principalele zece beneficii acordate de companii tuturor angajaţilor sunt team building-uri, cafea şi/sau băuturi răcoritoare, divertisment, asigurare medicală facultativă, cursuri de limbi străine/lifestyle, abonament de telefonie mobil, reduceri la produsele companiei, regim flexibil de lucru, bonusuri pentru ocazii speciale, împrumuturi pentru angajaţi la dobânzi preferenţiale.

Companiile din Moldova anticipează o creştere medie a salariilor brute de 7,22% în 2020, potrivit studiului PayWell 2019. Cele mai mari creşteri de salarii în 2020 sunt estimate pentru IT, de 8,71%, FMCG şi industrie, de 6,21%, sectorul farmaceutic, 5,3% şi telecom, 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro