STUDIU DELOITTE:53% dintre femeile care lucrează resimt un nivel tot mai mare de stres

F.D.
Miscellanea / 27 iunie

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Nivelul de stres cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre femeile care lucrează (53%) este mai mare decât în urmă cu un an, iar 46% susţin că sunt epuizate, conform studiului Deloitte Women @ Work 2022, realizat la nivel global. De altfel, epuizarea (burnout) este unul din principalele motive pentru care femeile decid să demisioneze (40%), se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult de jumătate dintre participantele la studiu vor să renunţe la actualul angajator în următorii doi ani şi doar 10% plănuiesc să îşi menţină locul de muncă mai mult de cinci ani.

Pe de altă parte, studiul arată o diferenţă semnificativă de stare şi de atitudine a femeilor ai căror lideri susţin egalitatea de gen. Doar 3% dintre acestea se simt epuizate, 90% dintre ele spun că nivelul lor de motivaţie la locul de muncă este bun sau extrem de bun, niciuna nu îşi caută în prezent un nou loc de muncă şi doar 9% iau în calcul să plece în următorii doi ani. Dintre cele care lucrează cu astfel de lideri, 87% spun că beneficiază de un sprijin adecvat pentru sănătatea emoţională din partea angajatorilor şi pot vorbi cu uşurinţă despre problemele personale de acest gen la locul de muncă.

Studiul mai arată că, deşi modul de lucru hibrid a fost implementat de multe companii în ultimul an - 44% dintre femeile angajate la nivel global muncesc într-un sistem de acest tip -,mai mult de jumătate dintre acestea (54%) susţin că nu beneficiază de suficientă flexibilitate cu privire la locul şi momentul în care ar trebui să muncească, iar 64% consideră că angajatorii lor nu au stabilit reguli clare din aceste puncte de vedere, aspect care le creează dificultăţi, în special celor care au alte persoane în îngrijire.

Mai mult, 94% dintre respondente se tem că, dacă ar solicita un program de lucru flexibil, şi-ar diminua şansele de promovare. Totodată, aproape 60% dintre cele care lucrează în sistem hibrid se simt excluse din întâlniri importante, iar aproape jumătate spun că nu au posibilitatea să interacţioneze suficient cu liderii - un factor esenţial pentru a beneficia de integrare, creşteri salariale sau oportunităţi de promovare.

Mai puţin de jumătate dintre persoanele chestionate (45%) spun că se pot deconecta cu uşurinţă de la muncă, iar, la polul opus, 34% întâmpină dificultăţi în această privinţă. Dintre acestea din urmă, 42% se tem că şansele de promovare le-ar fi diminuate dacă nu sunt disponibile permanent.

În plus, aproape jumătate dintre femei sunt mai puţin optimiste cu privire la oportunităţile de carieră decât în urmă cu un an, optimismul fiind chiar mai redus printre cele care muncesc cu program redus.

"Angajatorii trebuie să se asigure că angajaţii, indiferent de gen, înţeleg concret ce se aşteaptă de la ei în noul context al pieţei muncii şi beneficiază de şanse egale de dezvoltare la locul de muncă, bazate pe criterii clare de performanţă. Realitatea este că, în cele mai multe cazuri, femeile au responsabilităţi adiţionale faţă de bărbaţi cu privire la gospodărie şi îngrijirea familiei. Multe femei sunt îngrijorate de numărul mare de sarcini şi de impactul pe care această situaţie l-ar putea avea asupra perspectivelor de carieră, prezente şi viitoare. Totuşi, societatea se schimbă, femeile active profesional beneficiază acum de mai mult sprijin atât din partea familiei, cât şi din partea angajatorilor. Acest sprijin trebuie să se intensifice, pentru a asigura egalitatea de şanse, nu în sensul de a pune pe toată lumea pe aceeaşi poziţie, ci de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie, astfel încât fiecare să poată ajunge în postura de a reuşi prin forţe proprii", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, şi coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Deloitte Women @ Work 2022a fost efectuat în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece ţări din întreaga lume şi evidenţiază impactul pandemiei de COVID-19 asupra raportului dintre viaţa personală şi cea profesională, schimbările care au avut loc în privinţa modului de lucru şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani în obţinerea egalităţii de gen la locul de muncă. Persoanele intervievate lucrează cu normă întreagă sau cu program redus în companii din multiple domenii şi ocupă poziţii de diverse niveluri, inclusiv funcţii de conducere.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro