STUDIU DELOITTE:Jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte în viitor


Companii / 25 februarie

Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România/Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România/Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor fi înclinaţi să încheie contracte pentru perioade mai scurte decât înainte de pandemie, aproximativ 80% dintre proprietarii, dezvoltatorii şi investitorii din acest domeniu considerând că ajustările şi flexibilitatea prevederilor contractuale sunt principalele aspecte care vor conta pentru chiriaşi şi utilizatorii finali după terminarea crizei sanitare, potrivit studiului Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021. Mai mult, studiul subliniază faptul că prevederile contractuale al căror scop este să securizeze plata chiriei vor fi elemente diferenţiatoare după pandemie, 64% dintre respondenţi menţionând ajustarea chiriei şi acordarea stimulentelor ca fiind al doilea cel mai important aspect pentru chiriaşi şi utilizatorii finali.

Studiul mai arată că "următoarea normalitate" se va traduce cel mai probabil printr-o reconfigurare a spaţiilor din sectorul de imobiliare comerciale, 71% din respondenţi considerând că această abordare va fi mai frecventă în perioada următoare. În plus, aceştia anticipează o reconfigurare a modelelor de închiriere, 64% dintre respondenţi subliniind faptul că este posibil să asistăm la apariţia contractele de tip barter şi a acordurilor de schimb în sectorul imobiliar după încheierea pandemiei.

"Pe lângă provocările legate de modul în care întregul ecosistem se va adapta la noile condiţii de business, sectorul imobiliar comercial din România se va confrunta şi cu fluctuaţii de preţuri şi cu rate de ocupare care vor varia foarte mult în funcţie de tipul de proprietate comercială. Preţurile vor avea cel mai probabil în continuare o tendinţă ascendentă pe nişa depozitelor şi a parcurilor logistice, în timp ce, pentru alte tipuri de proprietăţi, evoluţia ar putea fi mixtă. În viitor, vom asista la accelerarea transformării digitale a proceselor de administrare a proprietăţilor, 80% dintre respondenţii locali afirmând că tehnologia este cea mai importantă competenţă care trebuie dezvoltată într-un scenariu post-pandemic", a spus Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, şi lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar.

Pandemia de COVID-19 oferă şi oportunităţi jucătorilor din acest sector, jumătate dintre respondenţi estimând că actualul context este potrivit pentru apariţia unor noi modele de afaceri, cum ar fi proptech-urile.

Tehnologia şi lichiditatea sunt priorităţile acestui sector în etapa post-pandemie, subliniază studiul, 80% dintre respondenţi spunând că se vor concentra pe resursele care vor acoperi nevoia de numerar chiar şi atunci când criza de sănătate se va încheia.

"Comparativ cu criza financiară din 2008, perturbarea cauzată de pandemia de COVID-19 nu a generat un deficit semnificativ de lichiditate în sectorul imobiliar comercial Mai mult, pe parcursul crizei sanitare, instituţiile financiare au dat dovadă de deschidere şi au continuat să finanţeze proiectele imobiliare comerciale aflate în derulare, aspect care se reflectă şi în creşterea cu 10% a numărului de clădiri nerezidenţiale în 2020 faţă de 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică", a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Studiul Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021 analizează percepţia jucătorilor din sectorul imobiliar comercial asupra efectelor pandemiei şi planurile de business ale proprietarilor, dezvoltatorilor şi investitorilor din acest sector. Raportul este efectuat pe baza răspunsurilor oferite de directori şi membri ai consiliilor de administraţie din domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. INS este o institutie mincinoasa ca toate institutiile statului. Propagarea se face prin Biroul de presa , birou care l are fiecare institutie publica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

13 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9225
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1367
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4720
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6963
Gram de aur (XAU)Gram de aur229.6754

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro