STUDIU DELOITTE: Majorarea costurilor de construcţie, cea mai mare provocare a anului 2022 pentru companiile active în piaţa imobiliară

F.D.
Companii / 15 iunie

Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale, Deloitte România

Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale, Deloitte România

Majorarea costurilor de construcţie reprezintă cea mai mare provocare a anului 2022 pentru 90% dintre companiile imobiliare din România şi din alte ţări din această regiune a Europei, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2022, derulat în al doilea trimestru din acest an în România, Polonia, Cehia şi Ungaria.

În acelaşi timp, mai mult de 50% dintre respondenţi se aşteaptă ca finanţarea să fie mai puţin accesibilă în lunile care urmează.

Pentru al doilea an consecutiv, dezvoltatorii susţin că sectoarele rezidenţial şi industrial rămân cele mai competitive (33% fiecare), cu accent pe proiectele rezidenţiale destinate închirierii, care devin tot mai atractive. Şi investitorii preferă aceleaşi sectoare (peste 40% rezidenţial şi 36% industrial). Totodată, a crescut numărul dezvoltatorilor şi investitorilor interesaţi de sectorul de retail, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, depăşind chiar şi aşteptările din perioada anterioară crizei sanitare, ceea ce indică faptul că investitorii şi lanţurile comerciale şi-au recâştigat optimismul şi că piaţa este pregătită să absoarbă noi spaţii de retail. În schimb, studiul mai arată că nu există apetit pentru investiţii imobiliare în turism (hoteluri, alte unităţi de cazare sau facilităţi de relaxare) în perioada imediat următoare, iar interesul pentru zona de birouri este încă cu mult sub nivelul anterior pandemiei.

"Piaţa imobiliară din această regiune a Europei a demonstrat că are o capacitate ridicată de redresare în urma unor evenimente neprevăzute, precum pandemia de COVID-19. Totuşi, creşterea costului de construcţie este îngrijorătoare şi rămâne de văzut cine o va absorbi şi în ce măsură. Pe de altă parte, este încurajator faptul că, într-o perioadă dominată de numeroase incertitudini, dezvoltatorii şi investitorii continuă să îşi facă planuri de extindere (de exemplu în sectorul de retail) sau să urmărească pătrunderea pe noi pieţe. Vedem că România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidenţial şi industrial, care pot reprezentaşi o formă de protecţie împotriva inflaţiei - activele imobiliare îşi pot păstra sau chiar creşte valoarea în timp, spre deosebire de alte investiţii care sunt mai afectate de inflaţie", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul imobiliar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la cit de nesigure din pct de vedere a calitatii materialelor de constructie si a respectarii normelor sint toate constructiile incepind cu 1995....sigur pretul/mp va ramine accesibil investitorilor bugetari.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro