STUDIU EY: Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii din primele şase luni ale anului a atins un maxim istoric

Comunicate de presă / 11 august 2021

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii din primele şase luni ale anului a atins un maxim istoric


Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a atins un record absolut în primele şase luni ale anului 2021, înregistrând tranzacţii în valoare de peste 2,6 trilioane de USD (cu 926 miliarde de USD mai mult faţă de perioada similară a anului trecut) şi depăşind media celor cinci ani de dinainte de pandemie (semestrul întâi din intervalul 2015-2019), în valoare de 1,6 trilioane de USD, potrivit unei noi analize realizate de EY, conform unui comunicat remis redacţiei.

Mai mult de jumătate din activitate s-a înregistrat în America de Nord, unde au avut loc tranzacţii în valoare de 1,4 trilioane de USD (faţă de 345 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020), adică aproape dublul mediei celor cinci ani anteriori pandemiei (784 miliarde de USD). America de Nord a fost urmată de regiunea Asia-Pacific, care a înregistrat o valoare totală a tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii de 446 miliarde de USD, marcând un salt important de la 222 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020 şi situându-se peste media de 317 miliarde de USD înregistrată în primele semestre din intervalul 2015-2019.

Europa ocupă următoarea poziţie în clasament, cu tranzacţii în valoare de 412 miliarde de USD, în creştere de la 245 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020 şi peste media de 356 miliarde de USD aferentă primelor semestre din perioada 2015-2019.

În pofida unei scăderi a numărului total de tranzacţii anunţate, creşterea accentuată a tranzacţiilor în valoare de peste 1 miliard de USD este principalul factor care a alimentat până acum activitatea pieţei de fuziuni şi achiziţii din acest an, fiind anunţate 479 de astfel de tranzacţii. Deşi în multe părţi ale lumii economia încă funcţionează cu restricţii, se observă un reviriment impresionant şi la nivelul tranzacţiilor internaţionale. Valoarea acestora a crescut în semestrul întâi 2021 la 688 miliarde de USD, de la 236 miliarde de USD în primul semestru din 2020, peste media de 480 miliarde de USD înregistrată în cei cinci ani anteriori pandemiei COVID-19.

Optimismul investitorilor accelerează activitatea în America de Nord şi Europa, iar tranzacţiile interne domină piaţa M&A din China

În pofida cifrelor impresionante, activitatea M&A nu este distribuită uniform la nivel global. În ceea ce priveşte investiţiile străine realizate şi atrase, America de Nord şi Europa sunt principalele centre de activitate.

SUA este pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cea mai mare valoare a investiţiilor străine efectuate, înregistrând tranzacţii în valoare de 221 miliarde de USD, faţă de 77 miliarde de USD în primul semestru din 2020, adică mai mult decât dublul mediei aferente primelor semestre din intervalul 2015-2019 (92 miliarde de USD). Cu investiţii străine efectuate în valoare de 58 miliarde de USD (în creştere de la 14 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020), Canada se clasează pe locul al doilea, iar Ţările de Jos şi Irlanda devin actori importanţi în ceea ce priveşte investiţiile străine realizate prin intermediul activităţii M&A, cu tranzacţii în valoare de 53 şi, respectiv, 51 miliarde de USD, faţă de o medie de 21 şi, respectiv, 4,3 miliarde de USD în primele semestre din perioada 2015-2019.

În acelaşi timp, SUA şi Marea Britanie au devenit cele mai atractive destinaţii pentru investiţii străine prin intermediul tranzacţiilor M&A. SUA a înregistrat o creştere de peste 250% a valorii capitalului atras prin fuziuni şi achiziţii, comparativ cu primul semestru din 2020 (până la 200 miliarde de USD) şi cu 60% faţă de media primelor semestre (125 miliarde de USD) din cei cinci ani anteriori pandemiei. Şi Marea Britanie a înregistrat o creştere de 51% (până la 87 miliarde de USD) comparativ cu primul semestru al anului trecut, depăşind media investiţiilor atrase în primele semestre din intervalul 2015-2019 (80 miliarde de USD). 


Tranzacţiile interne din China se desfăşoară într-un ritm record. Valoarea tranzacţiilor M&A a atins 197 miliarde de USD în acest an, de opt ori mai mult decât valoarea tranzacţiilor M&A care au presupus investiţii străine şi reprezentând o creştere cu 20% faţă de valoarea medie a tranzacţiilor interne din cei cinci ani de dinainte de pandemie (164 miliarde de USD).

Noul peisaj de pe piaţa media şi achiziţiile asociate cu domeniul ESG încurajează activitatea în acest sector

Deşi tranzacţiile din sectorul tehnologic se clasează pe primul loc, cu o creştere a valorii de peste 161% (până la 783 miliarde de USD), comparativ cu media de dinainte de pandemie, sectorul media şi divertisment a înregistrat unele dintre cele mai mari tranzacţii din 2021, în contextul în care giganţii din domeniul serviciilor de streaming caută să atragă şi să îşi păstreze clienţii. În acest sector au avut loc deja tranzacţii de o valoare impresionantă, 157 miliarde de USD (de la 16 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020), de peste două ori mai mare decât media celor cinci ani de dinainte de pandemie (71 miliarde de USD).

Totodată, activitatea M&A în sectorul energiei regenerabile aproape s-a triplat faţă de primul semestru din 2020, conducerile companiilor încercând să apeleze la tranzacţii pentru a-şi îndeplini obiectivele de mediu ambiţioase. Valoarea acestor tranzacţii asociate considerentelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) a înregistrat un salt de la 35,7 miliarde de USD în primul semestru al anului 2020 la 96,5 miliarde de USD în perioada similară a anului curent.

S1 2021 M&A în România

Activitatea de tranzacţionare a revenit puternic în primul semestru al 2021, cu un total de 69 de tranzacţii, reflectând o creştere de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a acestora a crescut cu doar 4%, la 1,1 miliarde USD, datorită unei scăderi de 12% - până la 13 milioane USD - a mediei ofertelor de dimensiuni sub 100 milioane USD. Cea mai mare tranzacţie din această perioadă a fost achiziţia NGY Propertiers Investment, proprietarul Hermes Business Campus, de către fondul de investiţii Adventum Quantum, pentru 146 milioane USD. Achiziţia Crucea Wind Farm, cu o capacitate de 108 MW, de către Hidorelectrica, prima tranzacţie realizată de către o companie de utilităţi de stat în sectorul privat, reafirmă ritmul accelerat al tranziţiei către energia verde. Deşi valoarea tranzacţiei nu a fost declarată oficial, surse din piaţă o estimează la aproximativ 120-160 milioane USD.

Deşi au fost excluse din datele noastre la calculul valorii M&A, merită menţionate alte trei mari tranzacţii în perioada analizată. În ianuarie, AmerisourceBergen Corporation a fost de acord să achiziţioneze Alliance Healthcare, deţinută de Walgreens Boots Alliance, cu operaţiuni în nouă ţări, inclusiv în România, pentru 6,47 miliarde USD. În aprilie 2021, un consorţiu al Aroundtown SA şi CPI Property Group au convenit să achiziţioneze restul de 49% din compania românească cotată la Londra Globalworth Real Estate Investment, pentru 0,9 miliarde USD, iar în mai, Glovo, aplicaţia de livrare a alimentelor, a achiziţionat operaţiunile Delivery Hero în regiunea Balcanică, inclusiv în România, pentru 208 milioane USD.

Investitorii strategici continuă să fie principalii jucători de pe piaţa românească de M&A, reprezentând 94% din tranzacţii. Deşi România a rămas o destinaţie investiţională atractivă pentru străini, cu tranzacţii cu investitori din afara României (31) reprezentând 45% din total, tranzacţiile domestice (34) au crescut cu 31% faţă de S1 2020 şi au reprezentat puţin sub jumătate din toate tranzacţiile. Cei mai activi investitori au fost din SUA (6 tranzacţii), Germania (3 tranzacţii), urmaţi de cei din Ungaria, Franţa, Italia şi Irlanda cu câte 2 tranzacţii fiecare.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacţiilor au fost tehnologia (14 tranzacţii), urmată de imobiliare (10), produse industriale (10), energie electrică şi utilităţi (6) şi asistenţă medicală (6). În ceea ce priveşte valoarea anunţată a tranzacţiei, sectorul energiei electrice şi al utilităţilor a atras cea mai mare parte a investiţiilor, urmat de imobiliare, pieţele bancare şi de capital, produse industriale diverse şi tehnologie.

Se aşteaptă ca piaţa românească de achiziţii să rămână activă pentru restul anului 2021, oferind oportunităţi de accelerare a creşterii business-urilor, inclusiv acelea care decurg din volatilitatea economică cauzată de pandemie, care a lăsat unele companii în dificultate financiară. Activitatea de M&A va fi, de asemenea, condusă de necesitatea ca modelele de afaceri să se adapteze, în special în e-commerce şi cele direct către consumatori, dar şi de a implementa digitalizarea, economia verde şi agenda legată de sustenabilitate. Lichiditatea din piaţă şi costurile de finanţare favorabile vor sprijini şi accelera aceste tendinţe. Câştigătorii sunt şi vor fi cei care au demonstrat rezistenţă şi inovaţie în timpul pandemiei. În pofida acestui sentiment general pozitiv, factorul necunoscut rămâne modul în care va evolua pandemia în ultima parte a anului 2021.

S1 2021 Pieţele de capital din România

În T2 '21, capitalizarea companiilor româneşti cotate la bursă a depăşit nivelul pre-pandemic cu cel mai mare IPO pe segmentul principal din ultimii trei ani. TTS, cel mai mare transportator român de pe Dunăre, a început să tranzacţioneze începând cu 14 iunie, după vânzarea a 50% din acţiunile companiei pentru 70,5 milioane de USD.

Activitatea investiţională la bursa locală a continuat tendinţa ascendentă şi în T2 '21. Datele privind piaţa indică o predilecţie pentru obligaţiunile corporative ca un nou instrument de investiţii, cu 8 emisiuni de obligaţiuni pentru un total de 357 milioane USD, BCR listând cea mai mare emisiune, de 244,7 milioane USD.

Segmentul alternativ, AeRO, a fost de asemenea foarte dinamic în acest al doilea trimestru. Au fost încheiate şase listări pentru un total de 15,9 milioane USD dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv: produse de lactate (Agroserv Mariuţa şi Bonas Import Export), vin (Vifrana), industria prelucrătoare (Raiko Transilvania şi Simtel Team), IT (Firebyte Game) şi agricultură (Agroland Agribusiness).

Lichiditatea bancară rămâne abundentă. Ratele interbancare s-au stabilizat, cu ROBOR 3M la aproximativ 1,5%, în scădere cu 70bps comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020. Împrumuturile au crescut cu două cifre, stocul de credite pentru populaţie şi companii depăşind 73,4 miliarde USD la 30 iunie, o creştere de 11,2% de la an la an. Creditele către companii au fost principalul motor al creşterii atât pentru împrumuturile denominate în RON, cât şi pentru cele în valută, care au marcat o creştere anuală de 21,7%, respectiv 6,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7387
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1570
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7500
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.7786

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb