STUDIU EY: Condiţiile volatile accelerează piaţa mondială a energiei regenerabile

G.D.
Miscellanea / 17 noiembrie 2022

Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România

Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România

Cel mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60) arată că guvernele din întreaga lume îşi accelerează programele de energie regenerabilă pentru a contribui la reducerea dependenţei de energia importată, în contextul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinii economice continue, conform unui comunicat remis redacţiei. Lansat de Ziua Energiei, în cadrul COP27, RECAI 60 clasifică primele 40 de pieţe din lume în funcţie de atractivitatea investiţiilor şi a oportunităţilor de implementare în energie regenerabilă.

Potrivit sursei citate, SUA îşi păstrează prima poziţie, datorită Legii privind reducerea inflaţiei, adoptată în august 2022, care este considerată un factor de schimbare a jocului pentru industria americană de hidrogen verde. Pe locul doi, China rămâne angajată în accelerarea tranziţiei sale în domeniul energiei regenerabile, în timp ce urmăreşte să reducă emisiile la un nivel maxim, până în 2030 şi să atingă un nivel de emisii net zero până în 2060. Germania urcă un loc, până pe poziţia a treia, deoarece se aşteaptă ca sectorul energiilor regenerabile, stimulat de angajamentul asumat prin pachetul de Paşte, să îşi tripleze expansiunea în decurs de un deceniu.

Marea Britanie, care a pierdut anul acesta prima poziţie în topul capacităţii eoliene offshore instalate în favoarea Chinei, a coborât un loc, ajungând pe locul patru. Cu toate acestea, ţara se poate lăuda cu o mare cantitate de energie eoliană offshore, care ocupă un loc important în strategia energetică a guvernului. Ţările de Jos au intrat în top 10 al indicelui RECAI, datorită programului lor ambiţios de energie curată, care include un obiectiv de 70GW de energie eoliană offshore până în 2050. O poziţie notabilă ocupă Grecia, cu o performanţă foarte bună, determinată de noile obiective de 15 GW de energie curată nouă până în 2030 şi 2 GW de energie eoliană offshore în acelaşi interval de timp. Indonezia marchează o nouă intrare în top 40, ca urmare a adoptării unei legislaţii de încurajare a utilizării energiei regenerabile.

Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România: "România şi-a păstrat poziţia în top 30 Corporate Power Purchase Agreement (PPA) index, care acţionează ca un indicator pentru potenţialul PPA-urilor corporative la nivel de ţară. Rezultatele au fost anunţate după o evaluare cuprinzătoare a 100 de pieţe în funcţie de 12 parametri cheie.

Raportul reprezintă o recunoaştere a potenţialului pieţei locale pentru instrumentele PPA, care pot contribui la reducerea costurilor cu energia şi la stabilitatea preţurilor pe termen lung pentru companiile mari consumatoare de energie, oferind în acelaşi timp contractele pe termen lung necesare dezvoltatorilor pentru a finanţa noi investiţii în surse regenerabile."

RECAI utilizează diverse criterii pentru a compara atractivitatea pieţelor de energie regenerabilă, cum ar fi amploarea proiectelor de dezvoltare, care reflectă dimensiunea absolută a oportunităţii de investiţii în domeniul energiei regenerabile. Prin urmare, indicele avantajează în mod natural economiile mari. Această ediţie include un nou indice unic ajustat, care ia în calcul produsul intern brut (PIB), prezentând astfel pieţele care înregistrează performanţe peste aşteptări raportat la PIB-ul lor, subliniază sursa citată.

Marocul (în clasamentul RECAI ajustat: 1, clasament RECAI: 19) se foloseşte de caracteristicile sale topografice pentru a introduce flexibilitate în sistemul său energetic, fiind de aşteptat ca energia eoliană să depăşească energia solară în următorul deceniu, iar energia hidroelectrică cu stocare prin pompare să fie dezvoltată în zonele sale muntoase. Între timp, hidrogenul verde este considerat un aspect esenţial al decarbonizării în Chile (clasament RECAI ajustat: 5, clasament RECAI: 17), care speră să devină un exportator de top al acestui combustibil. Portugalia (clasament RECAI ajustat: 8, clasament RECAI: 25) este un bun exemplu al importanţei angajamentului guvernamental în privinţa energiilor regenerabile.

Raportul evidenţiază faptul că, după o perioadă prelungită de creştere exponenţială - din cauza preţurilor record ale energiei electrice şi a volatilităţii extreme a pieţei - volumul de producţie de energie electrică angajată prin intermediul acordurilor de achiziţie de energie electrică (PPA) corporative în 2022 va fi mai mic decât în 2021, deşi se aşteaptă să fie mai mare decât în 2020. Spania rămâne o piaţă de top a CAEE-urilor, reprezentând până în prezent aproximativ o treime din noua capacitate a CAEE-urilor din Europa în 2022. India sare în top zece în urma schimbărilor de politică energetică pentru a oferi mai multă flexibilitate şi claritate pentru contractanţi.

RECAI 60 evidenţiază pe mai departe faptul că nevoia de rezilienţă energetică nu a fost niciodată mai urgentă. Intensificarea producţiei de energie din surse regenerabile, accelerarea diversificării energiei şi creşterea stocării energiei sunt priorităţi la nivel mondial. Odată cu acestea, apare o altă propunere de testare: cum să accelerăm integrarea în reţele a unor cantităţi tot mai mari de energie regenerabilă, se menţionează în comunicat.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro