STUDIU EY: Trei sferturi dintre investitorii instituţionali ar renunţa la participaţiile deţinute la companiile cu rezultate slabe în domeniul mediului

G.B
Companii / 24 noiembrie

Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România

Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România

Un număr tot mai mare de investitori instituţionali de la nivel global acordă mai multă atenţie performanţelor ESG în procesul decizional, iar 74% dintre aceştia declară că sunt mai înclinaţi să îşi cedeze participaţiile deţinute la companiile cu rezultate slabe în domeniul ESG. Cu toate acestea, încă lipsesc acţiunile concrete şi este necesară o îmbunătăţire a raportărilor din partea companiilor, potrivit raportului EY Global Institutional Investor Survey 2021, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, raportul, care sondează opiniile a 320 de investitori instituţionali din 19 ţări, arată că 90% dintre investitori acordă mai multă importanţă în prezent performanţelor ESG în procesul lor decizional decât înainte de pandemie. Mai mult, 92% spun că deciziile pe care le-au luat în ultimele 12 luni au avut la bază beneficiile potenţiale ale unei "redresări verzi".

De asemenea, există intenţii clare în rândul majorităţii investitorilor de a analiza mai atent riscurile ESG la nivelul portofoliilor lor şi al investiţiilor vizate în viitor. Peste trei sferturi (77%) dintre respondenţi au declarat că, în următorii doi ani, intenţionează să analizeze în profunzime riscurile "fizice" - impactul schimbărilor climatice asupra capacităţii unei organizaţii de a furniza produse şi servicii. Acest procent reprezintă o creştere de la 73% în 2020. În mod similar, 80% (faţă de 71% în 2020) vor face mai multe eforturi pentru a evalua riscurile de "tranziţie", adică ce impact ar avea asupra pieţei trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon.

Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România, a declarat: "Principiile ESG nu au fost niciodată mai importante atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru companii însă, deşi este clar că aceste criterii sunt în centrul atenţiei, studiul nostru subliniază totodată preocupările continue cu privire la transparenţa şi calitatea dezvăluirilor ESG ale companiilor, în special atunci când vorbim despre materialitate, cu precădere lipsa concentrării asupra aspectelor materiale.

În plus, colectarea unor astfel de date poate reprezenta o adevărată provocare, deoarece, în timp ce multe companii au procese robuste, bine documentate, în ceea ce priveşte datele financiare, împreună cu asigurarea suplimentară a multiplelor semnături ale managementului, aceste procese sunt adesea rudimentare în cazul informaţiilor ESG. Având în vedere că acestea sunt folosite practic în dialogurile cu investitorii, veridicitatea lor devine şi mai importantă, astfel încât companiile ar trebui să ia în considerare îmbunătăţirea modului în care colectează, consolidează şi îşi asumă responsabilitatea la nivel de management pentru propriile informaţii ESG dezvăluite."

Studiul arată că investitorii instituţionali fac unele demersuri pentru a stabili dacă organizaţiile sunt capabile să îşi îndeplinească obiectivele ESG. Respondenţii au menţionat că se uită la o serie de factori atunci când iau decizii de investiţii, inclusiv existenţa unui responsabil ESG (de exemplu un director pentru sustenabilitate sau Chief Sustainability Officer), care să raporteze direct către directorul general şi echipa de conducere executivă (53%), sau în ce măsură cultura organizaţională este aliniată cu obiectivele ESG (52%) şi beneficiază de un audit independent privind raportarea ESG (48%). Cu toate acestea, doar 42% dintre respondenţi sunt preocupaţi de modul în care performanţele ESG sunt luate în considerare la nivelul consiliilor de administraţie sau de corelarea remuneraţiei conducerii executive cu acestea.

În pofida unei atenţii sporite acordate performanţelor ESG şi a ambiţiilor de a face mai mult, studiul arată că investitorii instituţionali au acţionat relativ lent în direcţia schimbărilor concrete în modul în care îşi desfăşoară activitatea. Doar 49% au luat măsuri pentru a-şi actualiza abordarea în domeniul investiţiilor, iar 44% şi-au reconfigurat strategiile de gestionare a riscurilor. De asemenea, doar 44% consideră că au o abordare "foarte matură" în legătură cu riscurile climatice.

Mulţi investitori sunt preocupaţi de calitatea şi transparenţa raportărilor ESG efectuate de companiile pe care le au în vedere. Jumătate dintre respondenţi (50%) consideră că raportările companiilor privind aspectele financiare importante nu sunt adecvate, marcând o creştere semnificativă faţă de 37% în 2020.

Cu toate acestea, există speranţe că introducerea standardelor globale va fi utilă în acest sens, iar 89% dintre investitorii sondaţi au declarat că doresc ca aceste standarde să devină obligatorii.

Pentru a exista un progres real în anii următori, investitorii trebuie să facă din performanţele ESG o componentă importantă a planificării strategice, iar companiile să acţioneze rapid pentru a oferi rapoarte mai clare şi mai detaliate cu privire la riscurile ESG. În acelaşi timp, nu poate fi ignorată nevoia urgentă de a avea un cadru legislativ mai clar, cu standarde globale coerente, pe care investitorii şi companiile deopotrivă să le respecte, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. abureli, fiecare vrea profit asa cum este si normal

  1. ...cand chiar nu mai conteaza cum i-ai facut, banii conteaza. pana ESGul asta nu se va transpune in bani, vor ramane in retorica de pe prima pagina a rapoartelor anuale ale companiilor. auzi-tu "intentii clare".

   clar!

   daca mie ESG-ul nu imi produce "hard cold cash" , ma CAC40 pe el ....  

  nu ne intereseaza ESG, ne intereseaza profitul

  ESG e un moft al stangistilor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro