STUDIU PROVIDENT:54% dintre pensionarii din România se simt excluşi din punct de vedere financiar şi social

S.B.
Miscellanea / 28 iulie

54% dintre pensionarii din România se simt excluşi din punct de vedere financiar şi social

5 din 10 pensionari din România se simt excluşi din punct de vedere financiar şi social. Vârstnicii susţin că se simt marginalizaţi din cauza lipsei banilor, prietenilor sau din cauza problemelor de sănătate, arată un studiu realizat de compania de cercetare Novel, la iniţiativa Provident Financial România.

Cercetarea a fost realizată în luna iunie pe un eşantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu vârsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenţi au peste 65 de ani.

De altfel, cei care resimt o formă de excluziune financiară sunt mai nemulţumiţi de viaţa lor. În cazul persoanelor fără un loc de muncă, indiferent de vârstă, sentimentul de excluziune este mai acut, iar oamenii simt că nu au la cine să apeleze pentru sprijin emoţional, dar nici nu au o persoană care să îi îngrijească temporar în caz de nevoie. Astfel, 6 din 10 români care nu desfăşoară o activitate profesională au declarat că se simt excluşi social. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, dar şi al celor din mediul rural, sentimentul de excluziune apare, în principal, din cauza lipsei sprijinului financiar. În acelaşi timp, 32% dintre pensionari, dublu faţă de persoanele cu loc de muncă, nu utilizează niciun fel de produs financiar, precum card şi cont bancar, credite, asigurări sau produse de economisire.

"Anul trecut ne-a forţat să ne testăm limitele şi capacitatea de adaptare, iar schimbările din societate s-au petrecut într-un ritm alert. După aproape un an şi jumătate de pandemie, am vrut să vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societăţii, dar şi să înţelegem cum am putea să îi ajutăm. Datele din studiu reconfirmă nevoia de a dezvolta iniţiative prin care să susţinem incluziunea financiară şi socială, mai ales în rândul celor cu acces redus la infrastructură financiară, digitală sau de transport. De aceea, am lansat, alături de partenerul nostru Metropolitan Life, ProviSenior - produsul prin intermediul căruia le oferim pensionarilor pe limită de vârstă o reducere de 10 puncte procentuale din dobânda standard, dar şi o asigurare de viaţă şi sănătate gratuită," a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.

"Ne bucurăm că Metropolitan Life poate oferi, alături de Provident Financial România, un produs inovator şi util pentru această categorie de vârstă. Rezultatele studiului au arătat că asigurările de viaţă îi pot ajuta pe români să aibă mai multă linişte, siguranţă şi să îşi protejeze familia. 1 din 4 respondenţi cu vârsta de peste 65 de ani, consideră că starea lor de sănătate ar putea fi mai bună dacă ar avea o asigurare de viaţă sau de sănătate. Rezultatele acestui studiu reconfirmă nevoia românilor de protecţie financiară, adaptată în funcţie de vârstă sau situaţie socială, angajament prioritar pentru Metropolitan Life," a menţionat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

"Paza bună trece primejdia rea"

Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au declarat că se confruntă cu probleme de sănătate, comparativ cu doar 22% dintre cei care au între 25-64 de ani. 22% dintre persoanele de 65+ ani, comparativ cu 17% din rândul celor de 25-64 ani, au avut o problemă de sănătate în ultimii 2 ani care a necesitat un efort financiar neprevăzut, iar cei mai mulţi au apelat la economii sau au împrumutat bani de la familie pentru a rezolva problema. 37% dintre vârstnici au declarat că, în caz de nevoie, nu ar avea de unde să împrumute bani, situaţie valabilă şi pentru 30% dintre tineri şi cei de vârstă medie.

Respondenţii studiului, mai ales cei de peste 65 de ani, au declarat că sunt sceptici în legătură cu faptul că o asigurare de viaţă sau de sănătate i-ar ajuta să economisească, în vreme ce aproape jumătate (grupa de vârstă 25-64) şi peste 35% (peste 65 de ani) sunt de părere că o asigurare de viaţă sau de sănătate le-ar proteja familia în caz de deces/ invaliditate.

Renovarea casei, printre priorităţile românilor atunci când vine vorba de investiţii mici

Dacă ar avea la dispoziţie 15.000 de lei, 32% dintre tineri ar alege să-i cheltuiască pentru educaţia copiilor/nepoţilor, un procent egal cu cel al vârstnicilor peste 65 de ani care s-ar orienta către această opţiune.

În acelaşi timp, 35% dintre persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani ar alege să investească în renovarea locuinţei, comparativ cu 27% dintre tineri. Locuinţele românilor sunt construite, în acest moment, majoritar din cărămidă (59%) şi beton (12%), iar cele mai multe au podea din parchet (82%). Românii declară şi că zugrăvesc destul de frecvent - 30% dintre ei au făcut acest lucru în ultimul an, iar 32% în ultimii 2-3 ani.

Printre principalele lucrări de renovare pe care şi le doresc românii, pe primul loc se situează achiziţionarea de noi piese de mobilier (27%), zugrăvitul (19%) sau schimbarea instalaţiilor sanitare (13%).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Greșit. România are vreo 6 milioane de marginalizați și excluși de oriunde, de aceea cifrele de vaccinare sunt foarte mici.

    Pentru un pradator financiar ca Provident e chiar o ingrijorare ca nu are acces la o masa de oameni cu mintea mai putin agera. Pensionarii astia ar fi numai buni sa ia niste imprumuturi de 500 de lei "pana la pensie" care sa aiba un DAE de 1000%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro