STUDIU:Rusia este pregătită să exploateze divergenţele între europeni

G.D.
Internaţional / 7 iulie

Rusia este pregătită să exploateze divergenţele între europeni

Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe între opiniile publice din Europa, privind sprijinul pentru Ucraina, arată un studiu al firmei americane de securitate informatică Recorded Future, preluat astăzi de AFP, informează Agerpres.

Cu cât războiul din Ucraina va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca una din consecinţe să fie erodarea susţinerii pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de război şi oamenii nu suportă bucuroşi efectele economice pe termen lung, arată compania specializată în analiza informaţiilor despre ameninţări.

Conform studiului, este aproape sigur că operaţiunile informaţionale ruse vor încerca şi mai mult să exploateze această ocazie pentru a orienta opinia publică internaţională în favoarea Moscovei.

Numeroşi observatori apreciază că timpul este de partea Rusiei, printre altele fiindcă supune uzurii asistenţa occidentală pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat de altfel recent asupra urgenţei încheierii războiului înainte de sosirea iernii, remarcă AFP.

Recorded Furure afirmă că Rusia desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare a opiniei publice internaţionale, din diferite unghiuri, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.

La operaţiuni participă presa de stat rusă, cum ar fi RT, site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete - de exemplu Southfront - sau relee de dezinformare şi propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau "ferma de trolli" Cyber Front Z.

Firma americană pleacă de la mai multe exemple pentru a defini cinci teorii mari care incită la divergenţe: accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.

Rusia a fost acuzată de mai multe ori în trecut, de către guverne şi observatori, că exploatează reţelele sociale pentru a perturba sau parazita societăţile occidentale, aşa cum a făcut cu ocazia alegerilor din 2016 din Statele Unite.

Record Future apreciază că, având în vedere un război de durată în Ucraina şi o organizare corespunzătoare a Rusiei, va fi necesară o reacţie globală a tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte ale Moscovei.

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro