STUDIU:Ţara noastră ocupă penultima poziţie în clasamentul mondial privind calitatea vieţii

V.G.
Miscellanea / 1 noiembrie 2022

Ţara noastră ocupă penultima poziţie în clasamentul mondial privind calitatea vieţii

România urcă o poziţie, pentru al doilea an consecutiv, şi ajunge pe locul 43 în clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022, care evaluează calitatea vieţii şi bunăstarea socială din 169 de ţări, efectuat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

Conform sursei citate, anul acesta, ţara noastră nu mai este pe ultimul loc din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ocupând penultima poziţie, înaintea Bulgariei, care se clasează pe locul 44. România înregistrează 76,89 de puncte din 100, un scor uşor mai scăzut faţă de anul precedent, dar care o plasează în rândul ţărilor din a doua categorie (după ce anul trecut s-a regăsit printre ţările din a treia categorie), după Barbados, Argentina şi Ungaria.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 169 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază - şi anume hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală -, pentru cele care ţin de bunăstare - accesul la educaţie de bază, accesul la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului - şi pentru elementele care ţin de oportunităţi - drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată. În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

"Cu toate că traversăm o perioadă dominată de pandemia de COVID-19, de provocări legate de schimbările climatice şi de turbulenţe economice şi politice, calitatea vieţii şi bunăstarea socială s-au îmbunătăţit la nivel mondial, chiar dacă cu doar 0,37 puncte comparativ cu anul trecut. Însă studiul atrage atenţia că este posibil ca anul viitor să vedem pentru prima dată un regres al indicelui de progres social. Şi avansul României este mai degrabă lent, dar cred că ar putea accelera, dacă am reuşi să valorificăm punctele forte ale ţării noastre, precum poziţia geografică şi resursele naturale, forţa de muncă competitivă, competenţele tehnice şi infrastructura de date, politicile fiscale care susţin creşterea şi fondurile europene semnificative, prin creşterea investiţiilor în educaţie, sănătate, infrastructură şi în cercetare şi dezvoltare", a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

În toate cele trei categorii analizate, România înregistrează un uşor progres în clasamentul mondial comparativ cu anul trecut privind nevoile de bază (locul 40), urcând o poziţie, şi o scădere, coborând o poziţie, pentru elemente care ţin de oportunităţi (locul 46) şi bunăstare (locul 51). Analizând punctajele acordate fiecăreia dintre coordonatele încadrate în cele trei categorii, printre scorurile cele mai bune menţionate de Indicele de Progres Social 2022 se numără hrana şi îngrijirea medicală de bază şi locuinţa (ambele pe locul 34) , urmate de siguranţa personală (locul 35), accesul la comunicaţii şi informaţii (locul 36) şi accesul la educaţie avansată (locul 44). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt sănătatea şi bunăstarea (locul 81), apa şi salubritatea (locul 70) şi accesul la educaţia de bază (locul 65).

Norvegia se menţine în poziţia de lider, înregistrând un scor de 90,74.

În 2022, Norvegia, Danemarca şi Finlanda sunt pe primele locuri în clasament, iar pe ultimele se află Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.

Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt în primele două categorii ale clasamentului mondial, Danemarca (2), Finlanda (3), şi Suedia (6) având un nivel ridicat al calităţii vieţii.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (18), urmată de Cehia (23), Slovenia (27), Lituania (29), Letonia (32), Croaţia (34), Slovacia (35), Polonia (39), Ungaria (42), România (43) şi Bulgaria (44).

Din 2011, indicele global a crescut cu 5,40 puncte, ajungând la 65,24 în 2022, deşi creşterile înregistrare nu sunt distribuite uniform la nivelul tuturor componentelor analizate.

În perioada 2011-2022, 159 dintre ţările analizate (94%) au cunoscut o îmbunătăţire cu cel puţin un punct a calităţii vieţii şi bunăstării sociale, dintre care 79 de ţări (47%) au înregistrat o creştere de cel puţin cinci puncte.

În ultimii 11 ani, zece coordonate s-au îmbunătăţit la nivel global: accesul la informaţie şi comunicaţii, locuinţa, apa şi salubritatea, accesul la educaţie avansată, sănătatea şi bunăstarea, nutriţia şi îngrijirea medicală de bază, accesul la educaţie de bază, calitatea mediului, siguranţa personală şi libertatea personală şi de a alege.

Pe de altă parte, drepturile personale se regăsesc printre indicatorii care au scăzut de-a lungul perioadei analizate, în timp ce incluziunea a stagnat, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Titlul induce in eroare, suntem penultimii din Europa, nu in clasamentul mondial, unde suntem pe locul 42.

    1. Desi unii nu vor sa recunoasca dar am cam scapat de lumea a-3, suntem in prima liga.

    Iar in urmatorii 30 ani vom mai urca cu 2 locuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro