SUA au sancţionat 14 petroliere ale unei "flote fantomă" folosită de Moscova

A.F.
Internaţional / 24 februarie

SUA au sancţionat 14 petroliere ale unei "flote fantomă" folosită de Moscova

Statele Unite au sancţionat 14 petroliere ale unei "flote fantomă" folosită de Moscova pentru a ocoli plafonarea impusă de ţări din Occident preţului petrolului rus, înaintea marcării a doi ani de la invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

Aceste sancţiuni, anunţate vineri într-un comunicat de către Trezoreria americană, vizează compania maritimă naţională rusă Sovcomflot, căreia-i dă un termen de 45 de zile să descarce petrolul sau alte încărcături de pe cele 14 nave.

Această "flotă fantomă" a permis Rusiei să reducă impactul asupra veniturolor sale al mecanismului de plafonare a preţului petrolului care i-a fost impus de către o coaliţie de ţări din Occident.

"Tentativa Kremlinului de a scăpa de plafonarea preţurilor prin investiţii într-o flotă fantomă (...) i-a permis să obţină o remiză mai slabă, preţuri per ansamblu mai mari la petrol în vara şi toamna trecute", a explicat presei un reprezentant al Departamentului american al Trezoreriei.

"TRECEM LA URMĂTOAREA ETAPĂ"

Ţările membre ale acestei coaliţii din care fac parte statele membre ale G7, Uniunea Europeană (UE) ş,i Australia au implementat începând din decembrie 2022 un sistem de plafonare a preţului petrolului rusesc.

Asigurători şi reasigurători au interdicţia să asigure transportul maritim de petrol rusesc către ţările membre ale acestei coaliţii, mai puţin în cazul în care petrolul respectiv este vândut sub preţul plafonului.

Acest lucru a avut drept efect o reducere cu o treime a veniturilor pe care Rusia le-a obţinut în 2023 din exportul petrolului şi produselor petroliere faţă de 2022, potrivit statelor coaliţiei.

Ţintirea acestei flote fantomă "obligă Rusia să aleagă între a folosi serviciile coaliţiei pentru a expedia petrol sub preţul plafonului" sau să o facă "cu o flotă fantomă şi să suporte costuri tot mai mari şi o aplicare tot mai dură a sancţiunilor de către autorităţile occidentale", a subliniat reprezentantul Trezoreriei americane.

"Plafonarea preţurilor petrolului rusesc continuă să-şi servească dublul obiectiv; limitarea profitului Kremlinului şi totodată stabilizarea pieţelor energiei", apreciază, citat într-un comunicat, adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

"În prezent, trecem la următoarea etapă şi ţintim cea mai mare companie maritimă publică şi operator al flotei Rusiei, aplicându astfel o lovitură dură operaţiunilor paralele", subliniază el.

Potrivit unei reprezentante a Trezoreriei, "statele membre G7 reprezintă 90% din piaţa mondială a serviciilor".

Aceste sancţiuni suplimentare se adaugă celor anunţate vineri de administraţia lui Joe Biden vizând 500 de persoane şi organizaţii - cea mai importantă salvă de sancţiuni de la începutul Războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. "Potrivit unei reprezentante a Trezoreriei, "statele membre G7 reprezintă 90% din piaţa mondială a serviciilor". Aud si mujicii "sub acoperire" cat valoreaza aia 2/3 din populatia globului care "formeaza" BRICS:-)?

  1. In principiu ai dreptate, cel mai puternic intotdeauna incearca

   sa subjuge si sa exploateze pe cel mai slab, 

   imperialismul vad ca este modelul tau de urmat, 

   numai sa fie reprezentat de G7,

   esti tare, daca vorbesti contra cost 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb