SUA:Fostul preşedinte Barack Obama a pus piatra de temelie a centrului său prezidenţial din Chicago

J.P.
Internaţional / 29 septembrie 2021

Fostul preşedinte Barack Obama a pus piatra de temelie a centrului său prezidenţial din Chicago

Fostul preşedintele Barack Obama a pus marţi piatra de temelie a viitorului său "centru prezidenţial" din Chicago, oraşul în care şi-a început cariera politică, un proiect ultramodern ce ar trebui să faciliteze naşterea "următoarei generaţii de lideri americani", informează AFP şi Agerpres.

În Jackson Park, pe malul lacului Michigan, în cartierul defavorizat South Side, unde fostul preşedinte şi-a început cariera ca activist şi unde a crescut fosta primă doamnă, Michelle Obama, se vor înălţa trei clădiri.

Centrul va găzdui un muzeu în formă de turn hexagonal, o bibliotecă publică şi un forum cu săli de clasă, laboratoare, spaţii exterioare şi de întâlnire, precum şi birouri ale Fundaţiei Obama, conform machetelor prezentate în 2017. Pe acoperişurile clădirilor vor fi amenjate spaţii verzi.

În centru va exista şi un teren de baschet, un sport pe care cel de-al 44-lea preşedinte american îl practică în mod regulat, o zonă de joacă pentru copii, un loc pentru grătar şi unul pentru săniuş.

Muzeul va prezenta cariera politică a lui Barack Obama de la sosirea sa la Chicago, în 1985, până la dublul mandat de preşedinte (2009-2017).

Construirea unei biblioteci a devenit o tradiţie pentru foştii preşedinţi americani, dar centrul prezidenţial al lui Barack Obama, primul afro-american care a ajuns la Casa Albă, intenţionează să se concentreze pe reflecţie şi acţiune şi să se integreze în viaţa socio-economică a cartierului.

"Vrem ca acest centru să fie mai mult decât un muzeu îngheţat sau un loc de cercetare arhivistică, nu va fi doar o colecţie de amintiri sau rochii de bal ale lui Michelle, deşi toată lumea va veni să le vadă", a declarat pe un ton glumeţ Barack Obama.

Centrul îşi propune să reunească viitorii "lideri ai societăţii civile din toate domeniile, toate disciplinele şi întreg spectrul politic, pe cei care doresc să consolideze idealurile democratice şi să susţină cetăţenia în mod concret", a declarat Obama în discursul său.

Acest campus trebuie să dea naştere "următoarei generaţii de lideri, nu doar din executiv sau serviciul public, dar şi celor care doresc să schimbe lucrurile prin artă, jurnalism sau să fie creatori de afaceri inclusive şi responsabile social", a adăugat el.

Şantierul a început lucrările în luna august, în pofida unor acţiuni în justiţie împotriva construirii de clădiri în parc.

Nu a fost comunicată o dată pentru încheierea lucrărilor şi inaugurarea centrului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro