SUA şi Marea Britanie lansează un nou parteneriat economic împotriva Chinei

T.B.
Internaţional / 9 iunie

SUA şi Marea Britanie lansează un nou parteneriat economic împotriva Chinei

Preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak anunţă un nou parteneriat economic - o cooperare consolidată în domeniile industriei apărării, nuclear civil şi aprovizionării cu metale indispensabile tranziţiei ecologice - care nu este acordul de liber-schimb la care visa Londra şi sărbătoresc o relansare a relaţiei de prietenie între cele două ţări, relatează AFP, conform news.ro.

Cei doi au prezentat la Casa Albă o "Declaraţie Atlantică" ce prevede această cooperare.

În privinţa metalelor indispensabile tranziţiei ecologice, Sunak a obţinut de la Biden ca industriaşii britanici să beneficieze - în parte - de planul de subvenţii uriaşe al democratului - "Inflation Reduction Act" -, care promovează cu dezinvoltură "Made in America".

În domeniul apărării, preşedintele american a promis să le deschidă accesul pe piaţa americană industriaşilor britanici, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea unor sisteme sofisticate de armament - precum rachetele hipersonice.

Acest acord între Statele Unite şi Regatul Unit, vizând o înfruntare a Chinei, priveşte şi inteligenţa artificială (AI), securitatea energetică şi fiabilitatea lanţurilor de aprovizionare.

"Ne confruntăm cu provocări noi la adresa stabilităţii internaţionale: state autoritariste ca Rusia şi China, tehnologii îngrijorătoare, actori nestatali şi mize transnaţionale ca modificările climatice", se arată în "Declaraţia Atlantică".

"Nu avem aliaţi mai aproiaţi (decât britanicii)", a declarat Joe Biden în Biroul Oval.

El a dat asigurări, cu degetul opozabil ridicat, că relaţia catalogată în mod tradiţional drept "specială" a celor două ţări este "în continuare foarte bună".

Ea este, în tot cazul, mai fluidă decât în vremea lui Boris Johnson şi Liz Truss, cel puţin în schimbul de amabilităţi între cei doi la Casa Albă.

"Ne vom pune valorile înm centrul acţiunii noastre pentru britanici şi americani", a declarat, la rândul său, Rishi Sunak, la începutul întâlnirii cu şeful statului american.

Londra visa să semneze un acord comercial cu Washingtonul - după Brexit -, însă a fost nevoită să renunţe din cauză că administraţia Biden a întors spatele dogmei liberului schimb şi leagă de-acum în mod strâns interesele economice şi consideraţii strategice.

Rishi Sunak i-a mulţumit lui Joe Biden pentru găzduirea la Blair House, o reşedinţă situată în apropiere de Casa Albă.

El a promis, zâmbind, să se poarte mai bine decât ilustrul său predecesor Winston Churchill, care a fost primit la Casa Albă în 1941 şi ale cărui excentricităţi au indispus-o foarte tare, potrivit istoricilor, pe Prima Doamnă de atunci, Eleonor Roosevelt.

Joe Biden şi Rishi Sunak s-au întâlnit deja în mai multe rânduri, în marja unor summituri internţaionale sau pentru a lansa o mare colaborare militară împreună cu Australia.

Statele Unite au lăudat de multe ori angajamentul britanicilor în susţinefrea Ucrainei.

Susţinerea Ucrainei rămâne un subiect major, după distrugerea parţială a Barajului Kahovka, un baraj important în sudul Ucrainei şi în contextutl unor specuaţii cu privire la o contraofensivă promisă de Kiev.

Mai multe publicaţii britanice scriu că premierul britanic vrea să profite de regăsirea acestei bune înţelegeri şi să-i impună lui Joe Biden candidatura ministrului său al Apărării Ben Wallace la şefia NATO.

Preşedintele american se află în toiul unor negocieri diplomatice, înaintea summitului anual al NATO, care este prevăzut în perioada 11-12 iulie la Vilnius, în Lituania,

În cadrul acestui summit, Occidentul vrea să transmită un mesaj puternic cu privire la Ucraina.

Joe Biden îl primeşte luni pe actualul secretar general al NATO Jens Stoltenberg - al cărui mandat se încheie în octombrie - faţă de care Washingtonul are numai cuvinte de laudă.

El a primit-o luni pe Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, al cărei nume circulă, prima femeie care ar putea conduce NATO, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb