SUA suspendă temporar importurile de câini din 113 ţări, din cauza riscurilor de rabie

S.B.
Internaţional / 15 iunie

SUA suspendă temporar importurile de câini din 113 ţări, din cauza riscurilor de rabie

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a decis să suspende temporar importurile de câini din 113 ţări clasificate ca având un risc ridicat de rabie la câini, măsura urmând să intre în vigoare pe 14 iulie, informează news.ro.

Suspendarea să aplică tuturor câinilor, inclusiv pui, câini pentru susţinerea emoţională şi câini care au călătorit în afara SUA şi revin din ţări cu risc ridicat. Sunt incluţi de asemenea şi cinii care sosesc din alte ţări, dacă s-au aflay într-o ţară cu risc ridicat în cele şase luni anterioare.

CDC a declarat că "este necesară acţiunea temporară pentru a asigura sănătatea şi siguranţa câinilor importaţi în Statele Unite şi pentru a proteja sănătatea publicului împotriva reintroducerii variantei virusului rabiei canine (rabiei câinilor) în Statele Unite".

Emily Pieracci, medic veterinar la CDC, a declarat pentru Reuters că, în ultimul an, în timpul pandemiei COVID "a existat o creştere semnificativă a numărului de câini care sunt importaţi şi care prezintă certificate de vaccinare antirabică frauduloase sau falsificate".

Între cele 113 ţări se află Rusia, China, India, Brazilia, Peru, Kenya, El Salvador, Guatemala, Belarus, Afganistan, Arabia Saudită, Pakistan, Iordania, Ecuador, Cuba, Malaezia, Indonezia, Nigeria şi Arabia Saudită, a spus CDC.

Pieracci a mai menţionat că, în timpul pandemiei COVID-19, multe programe de vaccinare a câinilor din întreaga lume au fost suspendate sau anulate. Ea a citat un număr tot mai mare de cazuri de rabie canină în Haiti şi Peru, ca urmare a reducerilor de vaccinare a câinilor.

"Având în vedere impactul pe care COVID l-a avut asupra acestor programe de vaccinare din întreaga lume, nu suntem cu adevărat siguri cum va arăta peisajul nostru rabic în viitor", a spus Pieracci.

CDC a estimat anterior că 1,06 milioane de câini sunt importaţi anual în Statele Unite. CDC estimează că interdicţia de import, despre care se aşteaptă să o dureze un an, va afecta aproximativ 6% din câinii importaţi.

Instituţia a arătat că, din cauza impactului COVID-19 asupra programului de zbor, câinilor cărora li s-a refuzat intrarea se confruntă cu timpi mai lungi de aşteptare pentru a fi returnaţi în ţara lor de plecare, ceea ce duce la boli şi chiar la deces în unele cazuri.

Rabia câinilor a fost eliminată din Statele Unite din 2007, dar rămâne răspândită în multe ţări şi ucide anual 59.000 de oameni din întreaga lume. Aceste decese pot fi prevenite dacă persoanele sunt vaccinate înainte de apariţia simptomelor.

În timp ce câinii din Statele Unite se pot infecta în continuare de la ratoni, sconcşi sau lilieci, ei nu se vor molipsi de la alt câine.

CDC va putea, "pe o bază extrem de limitată" să acorde o aprobare scrisă ă care să permită "importul câinilor imunizaţi complet împotriva rabiei, cu vârsta de 6 luni sau mai mult, dintr-o ţară cu risc ridicat".

O altă problemă o reprezintă certificările frauduloase de vaccinare împotriva rabiei. Câinii din ţările cu risc ridicat nu pot intra în Statele Unite până la vârsta de 16 săptămâni şi trebuie vaccinaţi.

Există puţine locuri în care să fie adăpostiţi în mod corespunzător câinii cărora li s-a refuzat intrarea în Statele Unite. CDC are doar o unitate de carantină pe aeroportul JFK din New York pentru câini şi lipsa facilităţilor a dus la condiţii "nesigure" pentru lucrătorii aeroportului şi pentru câini, a spus Pieracci.

"Unele dintre ei au fost găzduiţi în depozite de transport aerian de marfă pentru perioade prelungite de timp, ceea ce duce la boli şi, în unele cazuri, la moartea câinilor", a spus Pieracci.

"Vrem ca oamenii să poată importa câini - dar dorim ca ei să o facă în siguranţă". Alte ţări, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă şi membri ai Uniunii Europene, care au eliminat la rândul lor rabia câinilor, au cerinţe semnificativ mai mari de testare, screening şi carantină decât Statele Unite, potrivit CDC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro