Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

Sumele decontate de ANCPI pentru realizarea cadastrului general vor fi majorate

E.O.
Ziarul BURSA #Companii /

Sumele decontate de ANCPI pentru realizarea cadastrului general vor fi majorate

Sumele decontate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru realizarea lucrărilor de cadastru general vor fi majorate, arată un comunicat de presă. Conform acestuia, măsura are drept scop accelerarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susţinut de Guvernul României şi face parte din Proiectul de lege pentru modificarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, act normativ adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi şi transmis preşedintelui pentru pro-mulgare.

ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), va plăti, începând cu 1 ianuarie 2020, între 84 şi 184 de lei (fără TVA) pentru înregistrarea unui imobil în evidenţele de cadastru şi carte funciară prin PNCCF. Potrivit noilor reglementări, aprobate, miercuri, 27 noiembrie, de Parlamentul României, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor va fi majorată cu un coeficient de 1,4.

Astfel, persoanele fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadas-tru general vor primi cu 24 până la 52 de lei în plus pentru deschiderea unei cărţi funciare, în funcţie de gradul de dificultate al terenului (84 de lei faţă de 60 de lei, 96,6 de lei faţă de 69 de lei, 113, 4 de lei faţă de 81 de lei, 142,8 de lei faţă de 102 de lei, respectiv 184,08 de lei faţă de 132 de lei).

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde lei, din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional - aproximativ 313 de milioane de euro, dar şi din bugetul local al primăriilor. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

ANCPI a lansat, săptămâna aceasta, o nouă etapă de finanţare (Finanţarea VI) pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Astfel, primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI).

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016.

Până în prezent, aproape 1.600 de primării din 41 de judeţe şi-au exprimat intenţia de a contracta lucrări de cadastru general, suma pusă la dispoziţia acestora de către ANCPI fiind de aproape 230 de milioane de lei. Conform actelor normative în vigoare, primarii mai pot încheia contracte de finanţare cu oficiile teritoriale pentru rea-lizarea cadastrului general pe sectoare cadastrale până la finalul acestui an. ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate

Până în prezent, ANCPI a înregis-trat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin PNCCF, peste 2,1 de milioane de proprietăţi, dintre care aproape un milion doar în anul 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie