Symmetrica marchează 30 de ani de activitate cu 10 fabrici la nivel naţional şi investiţii totale de peste 135 milioane euro

R.S.
Companii / 28 mai

Symmetrica marchează 30 de ani de activitate cu 10 fabrici la nivel naţional şi investiţii totale de peste 135 milioane euro

Symmetrica s-a dezvoltat constant şi organic în cei 30 de ani de activitate, ajungând să beneficieze de o acoperire naţională prin intermediul celor zece unităţi de producţie pe care le deţine. În anul aniversar, compania a anunţat o investiţie de aproape 50 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje şi dale din beton din portofoliu, dar şi din zona de Sud-Est a Europei, proiectul reprezentând un pilon esenţial în sprijinirea dezvoltării sale regionale. Cumulat, investiţiile Symmetrica în cei 30 de ani de activitate, depăşesc valoarea de 135 milioane euro, din care 110 milioane euro în cele nouă fabrici de pavaj şi prefabricate de beton iar 25 milioane euro în fabrica de echipamente industriale, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Symmetrica este un business antreprenorial românesc care şi-a început călătoria acum 30 de ani, devenind în tot acest timp o poveste de succes şi o referinţă în industria locală a materialelor de construcţii. Printr-o strategie axată pe dezvoltare şi inovare, susţinută de investiţii totale de peste 135 milioane de euro, am majorat treptat capacitatea de producţie şi ne-am extins acoperirea geografică, reuşind ca în prezent să putem contracta un portofoliu variat de proiecte la nivelul întregii ţări", a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica, potrivit comunicatului.

Compania a fost înfiinţată în anul 1994, având ca principal obiect de activitate producerea şi comercializarea elementelor prefabricate din beton (dale) pentru construcţii. În anul 1999 este deschisă prima fabrică proprie, la Vereşti, jud. Suceava, a cărei capacitate de producţie este extinsă cinci ani mai târziu.

În perioada 2010 - 2012, compania construieşte alte patru fabrici, la Podu Iloaiei, jud. Iaşi (2010), Bolintin Vale - Giurgiu (2011), Prejmer - Braşov şi Cociu - Bistriţa-Năsăud (2012), iar în 2015, brandul Symmetrica trece printr-un amplu proces de repoziţionare. Extinderea este continuată în 2018, an în care Symmetrica preia fabrica Somaco Holding din Doaga, jud. Vrancea, şi investeşte în dezvoltarea capacităţii de producţie. Reţeaua este completată ulterior cu alte trei fabrici, în Zimandu Nou - Arad (2021), Solca - Suceava (2022) şi Ovidiu - Constanţa (2023).

Activitatea celor nouă fabrici de pavaj şi produse prefabricate din beton este susţinută şi completată în mod organic de activitatea fabricii de echipamente industriale Symmetrica Tech care şi-a început activitatea în anul 2015, în Vereşti, judeţul Suceava. Obiectul de activitate al fabricii Symmetrica Tech îl reprezintă proiectarea, producerea şi prelucrarea pieselor metalice pentru echipamente industriale din domenii diverse precum cel auto, naval şi aeronautic, dar şi al industriei materialelor de construcţii, se menţionează în comunicat.

Investiţiile derulate au antrenat un progres constant al vânzărilor, cifra de afaceri a companiei înregistrând în ultimii zece ani o creştere consistentă, de aproape patru ori, de la 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro) în 2013 la 260 milioane de lei (52,5 milioane de euro) anul trecut.

"Proiectele noastre de dezvoltare au vizat deopotrivă diversificarea portofoliului, în paralel cu integrarea celor mai moderne tehnologii în procesul de fabricaţie, cu scopul asigurării unei producţii sustenabile, eficiente energetic şi cu un grad înalt de calitate, conform standardelor actuale ale pieţei", a adăugat reprezentantul companiei, se precizează în comunicat.

În linie cu trendurile actuale legate de sustenabilitate, producătorul sucevean a anunţat în primăvara anului trecut un program de investiţii în dezvoltarea de parcuri de panouri fotovoltaice în locaţiile fabricilor operate. Acest aspect a venit ca un pas firesc în dezvoltarea companiei, în contextul în care suprafeţele achiziţionate pentru construcţia fabricilor au fost din start gândite pentru a acomoda instalarea de unor astfel de sisteme de producţie de energie verde.

Un alt pilon esenţial în strategia Symmetrica a fost reinventarea permanentă pentru adaptarea la exigenţele clienţilor, fie că a fost vorba despre calitatea produselor, proprietăţi inovatoare sau designul acestora. În toamna anului 2023, compania a anunţat lansarea de noi colecţii premium, în gama Symmetrica Select, vizând creşterea vânzărilor pe segmentul rezidenţial.

"Realizările noastre sunt rezultatul muncii susţinute şi a devotamentului unei echipe extraordinare, care numără în prezent aproximativ 500 de colegi. Suntem o comunitate dedicată şi unită, fiecare angajat aducându-şi o contribuţie semnificativă în fiecare etapă a călătoriei noastre", a spus Sebastian Bobu.

În 2024, anul în care aniversează trei decenii de activitate, compania şi-a confirmat ambiţia de creştere a amprentei la nivel regional, anunţând că se extinde cu o nouă unitate de producţie, cea mai mare din portofoliu şi din zona de Sud-Est a Europei, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 50 de milioane de euro. Viitoarea fabrică va fi construită în Bolintin Vale, jud. Giurgiu, şi va prelua producţia unităţii pe care Symmetrica o deţine în respectiva locaţie încă din 2011.

"Realizată într-un moment aniversar, această investiţie subliniază încă o dată angajamentul nostru permanent pentru inovaţie şi dezvoltare sustenabilă. Noua fabrică va juca un rol cheie în diversificarea portofoliului nostru, aducând pe piaţă produse inovatoare, cu specificaţii unice, pe care ne dorim să le promovăm atât la nivel local, cât şi pe pieţele externe, prin exporturi", a spus Directorul Executiv al Symmetrica.

Piaţa de pavele este dominată, în proporţie de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica fiind lider, atât din punct de vedere al volumelor, cât şi în ceea ce priveşte acoperirea geografică.

Din totalul pieţei de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt direcţionate către proiectele de infrastructură, în timp ce 25% merg către cele logistice şi industriale. Segmentul rezidenţial, inclusiv cel al magazinelor de materiale de construcţii şi DIY, reprezintă 35% din totalul vânzărilor de profil.

Pe parcursul celor 30 de ani de activitate, Symmetrica a fost partenerul de încredere pentru o varietate de proiecte de infrastructură în România, de la amenajarea spaţiilor de interes public (piaţete, parcuri, grădini publice) la realizarea căilor de acces pietonale şi a căilor de acces auto, se arată în comunicat.

Printre proiectele de infrastructură importante contractate în ultimii ani se numără amenajarea pieţei Independenţei din Municipiul Iaşi, modernizarea Pieţei Republicii şi centrului vechi al oraşului Mangalia, construirea Ovidius Park din Constanţa, reamenajarea Parcului Central din Năvodari sau inaugurarea noului Parc Imum din Medgidia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb