Tăierile ilegale de păduri, în vizorul foştilor şi viitorilor guvernanţi

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 31 octombrie 2019

Tăierile ilegale de păduri, în vizorul foştilor şi viitorilor guvernanţi

Tăierile ilegale de păduri reprezintă o prioritate pentru viitorul guvern. Ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Ape şi Păduri, Costel Alexe susţine că în cel mai scurt timp se va elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop acestui fenomen. Costel Alexe a insistat pe acest subiect la audierile de la Parlament: "Ne-am asumat că vom elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop furturilor şi criminalităţii din pădure. Vom implica toate instituţiile competente şi toţi specialiştii de care dispunem, însă avem nevoie şi de expertiza mediului academic şi a societăţii civile. S-a plantat mult prea puţin până acum comparativ cu ritmul tăierilor, iar aceste procente va trebui să le inversăm. Pentru restul suprafeţelor aflate în proprietate privată, Gărzile forestiere se vor asigura că legea privind plantările este respectată la literă. Din păcate, astăzi, avem foarte mari probleme în jumătate din fondul forestier proprietate privată. Sunt foarte mulţi proprietari privaţi care au tăiat pădurea şi nu au mai regenerat-o. Nu putem continua la nesfârşit fără să punem ceva în loc. În cazul perdelelor forestiere, s-au făcut paşi importanţi şi vreau să cred că cele 580 de hectare care sunt propuse pentru următorii ani a fi împădurite cu perdele forestiere va fi un deziderat pe care noi, eşichierul politic, îl vom atinge. Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România, iar tehnologia ne ajută să facem asta".

Alexe a menţionat, totodată, că principalele probleme în sectorul forestier sunt lipsa cadastrului şi ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafeţelor micilor proprietari: "În sectorul forestier, principalele probleme pe care le avem se referă la lipsa cadastrului şi ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafeţelor micilor proprietari. Lipseşte aproape cu desăvârşire digitalizarea şi evident transparentizarea acestui sistem. O altă problemă este corelarea prevederilor legale din domeniul silviculturii cu reglementări din alte domenii cum ar fi Codul Silvic, Codul Civil, Codul Penal şi cel legat de regimul armelor şi muniţiilor. Avem o problemă cu nivelul redus de acordare a plăţilor compensatorii pentru proprietarii de păduri cu funcţii speciale de protecţie. Vreau să cred că această problemă atât în Parlamentul României, cât şi de la Guvern, mai ales pentru exerciţiul financiar următor 2021 - 2027, va găsi rezolvare. În plus, nu s-a reuşit rezolvarea problemei celor 400.000 sau 500.000 de hectare pentru care astăzi nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice şi nici nu sunt elaborate amenajamente silvice, nu sunt asigurate serviciile de pază şi a fondului forestier, iar accesabilitatea este redusă. Nu există o strategie naţională forestieră adaptată la cerinţele actuale ale României, iar cercetarea în activitatea de exploatare şi prelucrare primară este mult rămasă în urmă. Poate cel mai grav este faptul că tăierile ilegale de pădure continuă, iar noi, mai ales Guvernul României, suntem obligaţi să depunem toate eforturile pentru a stopa, a descuraja şi a elimina aceste tăieri". Costel Alexe a primit marţi aviz favorabil pentru portofoliul de la Mediu, Ape şi Păduri din partea parlamentarilor din comisiile reunite de specialitate.

Proiectul de modificare şi completare a statutului personalului silvic va fi legiferat în cadrul Plenului Camerei Deputaţilor în circa trei săptămâni, a anunţat preşedintele Federaţiei Silva, Silviu Geană, după discuţiile avute cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Silviu Geană aşteaptă ca discuţiile de la Parlament să se concretizeze şi să nu intre în categoria "simple promisiuni": "Am avut o discuţie destul de aplicată cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu. La această discuţie a participat şi vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Silvicultură, domnul deputat Păle, precum şi directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu. Concluziile sunt următoarele: am primit asigurări că într-un interval de timp de circa trei săptămâni proiectul de modificare şi completare a statutului personalului silvic va fi legiferat în cadrul Plenului Camerei Deputaţilor, ceea ce ne bucură. În egală măsură, însă, sper să nu fie doar o altă promisiune... În proiectul de modificare a statutului personalului silvic există obligativitatea dotării personalului angrenat în paza pădurilor cu armament letal sau neletal de serviciu. De asemenea, va fi asigurată dotarea personalului silvic cu mijloace de transport, cu mijloace de comunicaţie şi alte mijloace de apărare prevăzute de lege. Totodată, va fi asigurat un nivel de salarizare corespunzător şi, poate ceea ce este în egală măsură la fel de important, se va reduce vârsta de pensionare a personalului silvic care, nemijlocit, lucrează în activitatea de pază a pădurilor". Câteva sute de silvicultori au protestat, în urmă cu două zile, timp de patru ore, în faţa sediului Camerei Deputaţilor de la Parlament, pe fondul intensificării cazurilor de agresiune asupra personalului silvic. În 2019, Federaţia Sindicatelor Silva a organizat şase acţiuni de protest în care a solicitat modificarea şi completarea urgentă a Statutului personalului silvic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro