Taiwanul deschide un birou de reprezentanţă la Vilnius

S.B.
Internaţional / 18 noiembrie 2021

Taiwanul deschide un birou de reprezentanţă la Vilnius

Taipeiul a anunţat joi că a deschis în mod oficial un birou de reprezentanţă în Lituania, sub numele de Taiwan, un demers diplomatic pe care China l-a condamnat în avans, informează news.ro.

"Biroul de Reprezentanţă al Taiwanului în Lituania îşi începe în mod oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021", a anunţat Ministerul taiwanez de Externe, rupând astfel cu tradiţia insulei de a numi aceste ambasade de facto "Birou de Reprezentanţă al Taipeiului".

Lituania a anunţat în iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius, numită "Birou de Reprezentanţă al Taiwanului", ceea ce a declanşat o campanie de presuni din partea Chinei în vederea izolării insulei democratice autonome pe scena internaţională.

Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut Vilniusului să-şi recheme ambasadoarea în China, ceea ce Lituania a făcut.

Beijingul a întrerupt, de asemenea, trenurile cu marfă către Lituania şi a încetat să emită permise de export ale unor produse alimentare.

Numai 15 ţări recunosc în mod oficial Taipeiul în pofida Beijingulu, care revendică insula ca făcând parte din teritoriul chinez şi pe care ameninţă să o recucerească într-o bună zi prin forţă dacă este necesar.

Însă Taiwanul întreţine relaţii cu zeci de ţări, prin intermediul unor "birouri de reprezentanţă", care nu au statutul diplomatic de ambasadă.

Beijingul depune eforturi să menţină Taipeiul izolat pe scena internaţională şi refuză orice folosire oficială a cuvântului "Taiwan", de teamă că acest lucru ar conferi insulei un sentiment de legitimitate internaţională.

Ministerul taiwanez de Externe a anunţat că biroul lituanian urmează să fie condus de către Eric Huang, în prezent şeful misiunii Taipeiului în Letonia vecină.

"Această deschidere binecuvântată va da un nou curs promiţător relaţiilor bilaterale între Taiwan şi Lituania", apreciază în comunicat Taipeiul.

Taiwanul şi Somaliland au deschis anul trecut birouri reciproc.

Biroul din Somaliland foloseşte de asemenea cuvântul "Taiwan", dar spre deosebire de Lituania, un stat membru al Uniunii Europene (UE), Somaliland nu este recunoscut drept un stat suveran de către cele mai multe ţări.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro