Talibanii cer SUA să dea curs apelului ONU şi să dezgheţe fondurile afgane

G.U.
Internaţional / 14 ianuarie

Sursă foto: BBC

Sursă foto: BBC

Talibanii i-au cerut astăzi Washingtonului să răspundă "pozitiv" la apelul secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru dezgheţarea fondurilor afgane blocate după instalarea lor la putere în Afganistan, în august anul trecut, informează AFP, conform Agerpres.

Joi, Guterres a îndemnat SUA şi Banca Mondială să facă disponibile aceste fonduri, fără care "coşmarul care se derulează în Afganistan", unde foametea ameninţă peste jumătate din populaţie, nu va face decât să se amplifice.

"SUA trebuie să răspundă pozitiv la apelul internaţional şi să deblocheze capitalul afgan", a declarat vineri, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al guvernului afgan, Zabihullah Mujahid.

SUA au îngheţat aproape 9,5 miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale Afgane, ceea ce echivalează cu jumătate din Produsul Intern Brut (PIB) al acestei ţări pe 2020.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială şi-au suspendat de asemenea activităţile în Afganistan, reţinând ajutoarele, precum şi 300 de milioane de euro rezerve emise de FMI în august.

Economia afgană era menţinută în viaţă de ajutoarele internaţionale, care reprezentau până acum 80% din bugetul naţional, şi s-a prăbuşit după revenirea talibanilor la putere, înregistrându-se în special o gravă criză de lichidităţi.

În timpul ultimelor luni au mai fost deblocaţi bani, însă "noi trebuie să facem şi mai mult pentru a injecta rapid lichidităţi în economie şi a evita o prăbuşire care ar duce la sărăcie, foamete şi lipsuri pentru milioane de persoane", a subliniat Guterres, citând Banca Mondială.

Washingtonul a rămas până acum surd la cererile islamiştilor, care cer dezgheţarea acestor fonduri pentru a relansa economia şi a lupta împotriva foametei care ameninţă în prezent, potrivit ONU, 23 de milioane de afgani, 55% din populaţie.

ONU a anunţat marţi că are nevoie de 4,4 miliarde de dolari din partea unor ţări donatoare pentru a finanţa nevoile umanitare ale Afganistanului pentru acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro