TANCZOS BARNA:"Înscrierile pentru programul Rabla pentru electrocasnice încep în 17 iunie"

S.B.
Miscellanea / 9 mai 2022

"Înscrierile pentru programul Rabla pentru electrocasnice încep în 17 iunie"

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că înscrierile pentru programul Rabla pentru electrocasnice vor începe în 17 iunie, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor debuta în 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie, informează news.ro.

Bugetul programului pentru această ediţie este de 100 de milioane de lei. Ministrul a precizat că la această ediţie nu mai pot fi achiziţionate televizoare.

Tanczos Barna a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, programul Rabla pentru electrocasnice rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat şi anul trecut.

"În mare măsură programul rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat din punctul de vedere al organizării în anul 2021, vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete. Fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări, practic două sesiuni care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut", a explicat ministrul Mediului.

El a precizat că bugetul programului pentru acest an este de 100 de milioane de lei.

"Cei care şi-au creat cont de utilizator în programul de anul trecut nu trebuie să se mai înscrie încă o dată, pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru aceste tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat, un buget mai mare cu 25 de milioane. În total, bugetul pe anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Dorim în continuare să sprijinim prin acest program eliminarea din gospodării a echipamentelor care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care, pentru fiecare echipament nou cumpărat, se predă un echipament vechi, care a consumat mai mult, a avut o eficienţă mai redusă", a transmis Tanczos Barna.

El a precizat că anul trecut au fost cetăţeni care s-au înscris în program, au solicitat vouchere, dar nu le-au valorificat.

"Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie. Anunţăm acest lucru şi lăsăm această perioadă de pregătire tocmai pentru a crea posibilitatea informării, documentării, pentru beneficiari. Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat, foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat. Nu le-au valorificat din mai multe motive, probabil din lipsa de informaţii pentru că din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi n-au văzut înainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate, folosind voucherele emise în cadrul programului. De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipamente electrocasnice care sunt tipurile care sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic, din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi în felul acesta putem să creştem gradul de eficienţă", a declarat ministrul Mediului.

El a anunţat că o altă noutate este faptul că voucherele trebuie transformate în cumpărături în şapte zile, în loc de 15, cum era până acum.

Totodată, o persoană nu mai poate solicita de mai multe ori vouchere pentru acelaşi tip de echipament, în diverse sesiuni.

"În acelaşi timp, regula anul acesta va fi schimbată în ceea ce priveşte posibilitatea de a solicita de mai multe ori pentru acelaşi tip de echipament vouchere în diverse sesiuni. Din acelaşi motiv. Anul trecut am văzut că persoane care în prima etapă practic au ocupat un loc şi nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program, au solicitat voucherul, nu l-au valorificat, au venit şi în a doua etapă, au făcut acelaşi lucru, poate au valorificat, poate nu au valorificat nici în a doua etapă, motiv pentru care dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşinile de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate să solicite pentru acelaşi tip de echipament acest sprijn", a mai afirmat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că în 17 iunie începe înregistrarea beneficiarilor, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor fi în 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie.

Tanczos Barna a menţionat că valoarea voucherelor a rămas la fel pentru fiecare tip de echipament electrocasnic: 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, 400 de lei pentru aer condiţionat, 400 de lei pentru frigidere, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro