Ţara noastră a avut în luna august al doilea cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE

F.D.
Miscellanea / 4 octombrie

Ţara noastră a avut în luna august al doilea cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, o creştere de 43% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 43,3% în zona euro, Irlanda şi România consemnând cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale în ritm anual, arată datele publicate astăzi de Eurostat, conform Agerpres.

Potrivit acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (97,4%) şi România (70,9%). Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 115,4% al preţurilor la energie şi de o creştere de 20,1% a preţurilor bunurilor intermediare.

De la o lună la alta, august 2022 comparativ cu luna iulie 2022, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 5% în zona euro şi un avans de 4,9% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în majoritatea statelor membre, cu excepţia a trei ţări. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (28,4%), Bulgaria (12,5%) şi Ungaria (10,6%). În România, preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,4% de la o lună la alta.

Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 11,9%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Faţă de iulie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în august cu 1,9%.

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro