Ţara noastră are un nou mecanism de restructurare

F.D.
Politică / 29 iunie 2022

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Parlamentul a aprobat un nou mecanism de restructurare a companiilor aflate în dificultate, ce transpune mecanismele de prevenţie în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, începând cu a doua jumătate a lunii iulie 2022, mii de companii din România vor putea beneficia de restructurare prin această lege care implementează Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii şi a locurilor de muncă, se arată într-un comunicat de presă.

"Experienţa noastră de peste 20 de ani în insolvenţă şi restructurare ne-a arătat că reglementările adaptate etapei de dezvoltare a economiei româneşti şi care vin într-un context economic marcat de volatilitate, pot avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a ţării noastre, iar acesta este un moment în care restructurarea este tot mai des întâlnită pe agenda de discuţie a mediului de business. Cu cât antreprenorii vor apela la un specialist în restructurare din timp pentru a accesa astfel de soluţii înaintea fazelor de probleme acute, cu atât ne îndreptăm spre un mediu mult mai sănătos din punct de vedere economic. Încurajăm antreprenorii să fie deschişi spre noile mecanisme pentru a-i ajuta să iasă din dificultate, dar şi să îmbunătăţească performanţa afacerii. Mecanismele reprezintă un avantaj competitiv acordat întregii economii pentru că îi permite să aibă flexibilitatea necesară în vremuri pline de incertitudini, a spus Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Conform sursei citate, noua lege prevede două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei şi spre dezvoltarea afacerii. Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceştia şi confirmat de judecătorul sindic. Concordatul preventiv va presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea şi votarea acestuia de către creditori, şi ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic.

Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale şi în plus se bucură de sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea şi implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante şi variate.

"Transpunerea Directivei Europene aduce, pe lângă oportunitatea pentru redresarea companiilor şi nevoia de a schimba mindsetul mediului de business, de la teama de eşec la motoare de relansare. Având în vedere contextul economic şi necesitatea ca aceste prevederi să fie adoptate cât mai repede, echipa de proiect a depus toate eforturile pentru a se asigura că mediul de afaceri va putea beneficia în timp util de acest sprijin. Prevenţie şi timpuriu sunt cele două elemente esenţiale ale filosofiei acestor proceduri. În concret, prin acordul de restructurare, companiile pot adresa rapid şi adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activităţii şi a datoriilor. Odată agreat de părţile implicate, acordul primeşte garanţia unei soluţii confirmate de un judecător." a declarat Alina Popa, Head of legal în cadrul CITR.

Beneficiile acestei legi includ:

1.Abordarea în funcţie de contextul fiecărei companii, de gradul de dificultate. Prezumţiile dificultăţii unei companii sunt analizate de specialistul în restructurare printr-un raport privind starea sa de dificultate. Astfel, companiile vor putea accesa aceste proceduri în funcţie de motivul dificultăţii care pune în pericol afacerea şi vor putea beneficia de un proces adaptat de restructurare.

2.Eficientizarea procedurilor de restructurare, respectiv eficientizarea procedurii de vot, a procedurii de contestare/apel cu scopul de a scurta timpul în care putem ajunge la un plan gata de implementat. O procedură simplificată a Acordului, în care judecătorul sindic este implicat doar dacă există contestaţii.

3.Eficientizarea procesului de transmitere a documentelor prin intermediul instanţei, prin mijloace de comunicare electronică.

4.Protecţia creditorilor şi echilibrul între drepturile acestora şi protecţia companiei în dificultate, care se obţine prin tratamentul corect şi echitabil al creanţelor propuse a fi incluse în plan.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro