Ţara noastră, codaşă la numărul de carduri în Europa

VLAD PÂRVU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Laszlo Gyerko, Consiliul Concurenţei: "Avem unele dintre cele mai mari comisioane din Europa pentru tranzacţiile cu cardul"

Ţara noastră se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de carduri bancare pe cap de locuitor, potrivit unor date prezentate ieri de Laszlo Gyerko, consilier în cadrul Consiliului Concurenţei. De asemenea, domnia sa a declarat că nivelul comisioanelor pentru tranzacţiile cu cardul din România sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa, acestea atingând valori de 1-1,2%, faţă de 0,2%, cât este comisionul în alte ţări europene. Spre exemplu, în Polonia, începând cu data de 1 ianuarie 2014, comisionul la plăţile cu cardul vor fi de maxim 0,5%, indiferent de tipul de card utilizat, a menţionat Laszlo Gyerko.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat că, în momentul de faţă, cardurile nu reprezintă decât o etapă înspre metode de plată mult mai inteligente, care îşi vor face apariţia în viitorul nu foarte îndepărtat. "Probabil că în 10 ani de zile vom ajunge să plătim cu smartphone-ul", a spus Olteanu, adăugând: "În cultura noastră, a românilor, tranzacţia cash nu este percepută ca fiind o metodă care să implice costuri suplimentare. În ceea ce priveşte plata cu cardul, cu cât avem mai multe tranzacţii, cu atât mai multe sunt şansele să scadă valoarea comisioanelor".

Bogdan Olteanu a afirmat că punctul de plecare în această problemă îl reprezintă implementarea sistemului de plată cu ajutorul cardului în cadrul administraţiilor locale şi centrale.

În momentul de faţă, pe piaţa cardurilor din România se bat doi giganţi, Visa şi Mastercard, fiind agreaţi de nu mai puţin de 28 instituţii bancare. Potrivit unui raport prezentat de Consiliul Concurenţei, în anul 2006, în lume, existau 8,9 miliarde de carduri, pe când în anul 2011 numărul acestora a crescut până la 13,4 miliarde. Conform previziunilor din piaţă, în anul 2016, numărul total al cardurilor la nivel global va depăşi 16 miliarde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro